Srpskohrvatski
Perspective

Zaustavite eskalaciju SAD-a i NATO-a prema nuklearnom ratu! Ujedinite međunarodnu radničku klasu protiv imperijalističkog rata i genocida!

Projektil ATACMS lansiran iz M270 MLRS.

1. Međunarodni odbor Četvrte Internacionale (ICFI) osuđuje najnoviju eskalaciju rata SAD-a i NATO-a protiv Rusije, koji ubrzano prerasta u rat punih razmjera između nuklearno naoružanih država. Ovo je najnepromišljenija odluka koju je ikada donijela neka američka vlada. Što se tiče njezinih evropskih saveznika, njihova suradnja u ovoj eskalaciji može se usporediti u svojoj nesmotrenosti samo s njihovim katastrofalnim pokretanjem Prvog svjetskog rata 1914. i Drugog svjetskog rata 1939. Ne postoje „crvene linije“ koje vladajuća klasa SAD-a i njezini imperijalistički saveznici neće prijeći. Iako politički podržavaju i daju oružje za genocid koji provodi izraelska države nad više od 35,000 stanovnika Gaze, oni poduzimaju akcije u Ukrajini koje bi mogle rezultirati nuklearnom katastrofom koja bi mogla uništiti sav život na planeti. Globalni kapitalistički sustav, čija je nerješiva ​​globalna kriza temeljni uzrok genocida i rata, tone u barbarstvo.

2. U petak je američki predsjednik Joe Biden u tajnosti ovlastio Ukrajinu, čak i bez javne izjave u kojoj je obrazložio razloge svojih postupaka, da izvede udare američkim dalekometnim oružjem na ruski teritorij u blizini ukrajinskog grada Harkova. Odmah nakon toga uslijedila je najava Njemačke da će učiniti isto. U roku od 24 sata, Ukrajina je već pokrenula udare na Rusiju koristeći oružje koje je osigurao SAD. Odluka je donesena kao odgovor na vojni kolaps ukrajinskih proxy snaga, uključujući Harkov i okolicu.

3. SjedinjeneAmeričke  Države, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo opskrbile su Ukrajinu krstarećim i balističkim projektilima s dometom većim od 300 milja. Kada se ispali s teritorija Ukrajine, ovo oružje može pogoditi neke od najvećih gradova u Rusiji, uključujući Kursk, Belgorod, Voronjež, Rostov i Volgograd.

4. Ovo je prvi put od kraja Drugog svjetskog rata da SAD i njegovi saveznici izravno ciljaju na ruski teritorij. Takve akcije nisu poduzimane ni na vrhuncu Hladnog rata jer se pretpostavljalo da će izazvati nuklearni rat punih razmjera.

5. Američki mediji puni su izjava da je javno objavljena, službena vojna doktrina Rusije o korištenju nuklearnog oružja za odgovor na napade na njenom teritoriju blef. Argument je da, budući da Rusija nije odgovorila na američke provokacije u prošlosti, NATO može nastaviti prelaziti ruske „crvene linije“ bez posljedica. „To je Putinov blef“, izjavio je bivši republikanski kongresnik Adam Kinzinger u članku za CNN prošlog tjedna. Umirovljeni general Philip Breedlove, bivši veleposlanik Michael McFaul, profesor sa Stanforda Francis Fukuyama i deseci bivših američkih dužnosnika napisali su u pismu Bijeloj kući: „Ruske očito prazne prijetnje uspješno odvraćaju Sjedinjene Američke Države.“

6. Tvrdnja da je ruska vojna doktrina „blef“ ne može proći ni najosnovnije ispitivanje. Samo zato što ruska vlada nije odgovorila na provokacije NATO-a u prošlosti ne znači da to neće učiniti u budućnosti. Može li itko sumnjati u to da bi, na primjer, Sjedinjene Američke Države izvršile protunapad ako bi Rusija ili Kina odlučile pokrenuti napade na teritorij SAD-a i tvrdile da se američka vlada 'neće usuditi' odgovoriti?

7. Postoje vrlo stvarni razlozi, s vojnog stajališta, zašto bi se ruska vojska osjećala prisiljenom odgovoriti istom mjerom na NATO napade na njezin teritorij. Štoviše, tko može reći da Putina, usred krize izazvane eskalacijom NATO-a, ne bi zamijenila frakcija koja je još spremnija koristiti vojne mjere za odmazdu protiv NATO-a?

8. Tvrdnje američkih dužnosnika da ruska vojska neće uzvratiti ako bude napadnuta su toliko slabe da je vjerojatno da tim tvrdnjama ne vjeruju ni oni koji ih iznose, a stvarni cilj je izazvati neki oblik drastične vojne akcije ruske vlade, što će se zauzvrat koristiti za opravdanje nuklearne odmazde od strane SAD-a.

9. U svojoj knjizi iz 2021., The Strategy of Denial, Elbridge Colby, autor Nacionalne sigurnosne strategije SAD-a iz 2018., objašnjava koliko je važno za američku propagandu prisiliti ciljeve američke vojske da „ispale prvi hitac“ i time budu viđene kao agresori:

Možda je najjasniji i ponekad najvažniji način da se osigura da [protivnik] bude viđen na ovaj način je jednostavno osigurati da je on taj koji će prvi napasti. Malo je ljudskih moralnih intuicija koje su dublje ukorijenjene od one da je onaj koji je započeo agresor i prema tome onaj za kojeg se pretpostavlja da ima veći dio moralne odgovornosti.

10. Bidenova administracija poduzela je ovu akciju, a da se uopće nije potrudila dati javnu izjavu u kojoj je to objavila. New York Times je 29. svibnja napisao: „Dužnosnici priznaju da [Biden] najvjerojatnije nikada neće objaviti [taj potez]: Umjesto toga, američke granate i projektili samo će početi padati na ruske vojne ciljeve.“ Raniji članak u Timesu navodi da SAD nisu dopustile napade zbog „Bidenovog mandata da se 'izbjegne Treći svjetski rat', ali konsenzus oko te politike je na udaru.“ Ni u jednom trenutku Bidenova administracija nije objasnila zašto je ono što je uključeno u Ukrajinu od tako monumentalnog značaja da je spremna riskirati nuklearni rat koji bi potencijalno uništio civilizaciju.

11. NATO sile igraju ruski rulet s nuklearnim oružjem. Oni strmoglavo srljaju u rat, a da čak i ne sugeriraju mogućnost pregovaračkog rješenja ili „skretanja“ s ruba litice.

12. Najnovije akcije slijede određeni obrazac. Opet iznova, Bidenova administracija je prešla svaku „crvenu liniju“ koju je postavila kako bi ograničila sudjelovanje SAD-a u ratu. U ožujku 2022., Biden je ustvrdio: „Ideja da ćemo poslati ofenzivnu opremu i imati avione, tenkove i vlakove s američkim pilotima i američkim posadama“ značila bi „Treći svjetski rat“. U svibnju 2022. Biden je u autorskom tekstu u New York Timesu izjavio: „Ne potičemo niti omogućujemo Ukrajini da napada izvan svojih granica.“ U lipnju 2022. francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je: „Nećemo ići u rat s Rusijom, stoga je dogovoreno da se ne isporučuju određena oružja – posebice borbeni zrakoplovi ili tenkovi.“

13. NATO je prešao sve ove „crvene linije“. Prvo je NATO poslao oklopna vozila, zatim glavne borbene tenkove, a potom i rakete dugog dometa. Članice NATO-a tada su tajno rasporedile stotine vojnika unutar Ukrajine, a da nisu obavijestile vlastite građane. Nakon što je izjavio da bi izravno uključivanje SAD-a u rat u Ukrajini dovelo do „Trećeg svjetskog rata“ i „Armagedona“, čini se da se Biden predomislio, a da nikad nije objasnio što ga je na to navelo.

14. Nema sumnje da će sljedeći korak u intenziviranju rata protiv Rusije biti uvođenje desetaka tisuća NATO snaga u Ukrajinu. Ova daljnja eskalacija sigurno će biti predmet tajnih rasprava na nadolazećem summitu NATO-a u Washingtonu, D.C., u srpnju. Prijevremeni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu raspisani su za 4. srpnja, prije summita, kako bi se preduhitrilo sve veće protivljenje ratu i stvorio politički okvir za novu fazu u europskom ratu.

15. Eskalacija rata u Ukrajini, koju je predvodila Bidenova administracija, najekstremnija je manifestacija desetljećima duge globalne erupcije američkog imperijalizma nakon raspada Sovjetskog Saveza. U potrazi za svojim interesima, vladajuće elite spremne su prihvatiti smrt i razaranje velikih razmjera. Iste vlade financiraju, naoružavaju i politički podupiru genocid u Gazi, u kojem je već ubijeno 40,000 muškaraca, žena i djece, dok je cijelo stanovništvo od preko 2 milijuna ljudi izlaženo gladovanju.

16. Podjarmljivanje Rusije dio je šire globalne agende koja cilja ne samo na podjelu i podjarmljivanje bivšeg Sovjetskog Saveza, već u konačnici i Kine. Kaznene sankcije koje su trebale ekonomski osakatiti Rusiju nisu je uspjele baciti na koljena uglavnom zbog velikog povećanja trgovine s Kinom i u manjoj mjeri oružjem iz Irana i Sjeverne Koreje. Eskalacija protiv Rusije stoga će dovesti do pretvaranja sukoba u Ukrajini u istinski globalni rat.

17. Osim geopolitičkih imperativa imperijalizma, Bidenovu administraciju pokreće dalekosežna društvena, gospodarska i politička kriza za koju američka vladajuća klasa nema odgovor. Ekonomija SAD-a održava se kroz neobuzdanu državnu potrošnju na ponovno naoružavanje vojske i kontinuirano spašavanje velikih korporacija. Savezni dug se udvostručuje svakog desetljeća i financira se smanjenjem vrijednosti valute i monetizacijom duga.

18. Ovo se događa u kontekstu zapanjujuće političke krize i frakcijskih sukoba uoči predsjedničkih izbora 2024. godine. Donald Trump, vjerojatni kandidat Republikanske stranke koji trenutno vodi u anketama, pokušao je poništiti izbore u fašističkom puču prije tri i pol godine. Postoji široko narodno protivljenje objema kapitalističkim strankama, usred duboke društvene krize i rastućeg bijesa i ogorčenja zbog američke podrške izraelskom genocidu u Gazi.

19. Slični uvjeti prevladavaju u svim većim kapitalističkim zemljama. Vladajuće elite se nadaju da će rat u inozemstvu stvoriti uvjete za gušenje demokratskih prava u ime ratnog „nacionalnog jedinstva“. Ovo krizno ozračje rađa oživljavanje podlog militarizma i vrste unutarnjeg nasilja koje se prije povezivalo samo s fašističkim režimima i vojno-policijskim diktaturama.

20. Sa svoje strane, Putinov režim čini pogrešnu procjenu za pogrešnom procjenom. U „Specijalnoj vojnoj operaciji“ koju je Kremlj pokrenuo u interesu potkupljivih ruskih kapitalističkih oligarha koji su došli na vlast na temelju raspada Sovjetskog Saveza 1991. te privatizacije i pljačke državne imovine nacionalizirane nakon Oktobarske revolucije 1917.

21. Putin je pokrenuo reakcionarnu invaziju na Ukrajinu 2022. nadajući se da će pregovarati sa svojim zapadnim „partnerima“ s pozicije snage. Ali NATO je pokazao da je potpuno nezainteresiran za pregovore: jedini ishod rata prihvatljiv za NATO je vojni poraz Rusije i podjela ruske kopnene mase kao što je bilo u slučaju Jugoslavije. Na temelju svoje propale nacionalističke perspektive, Putinova vlada i frakcija ruske oligarhije koju ona predstavlja tjeraju na sve bezobzirniju i provokativniju vlastitu vojnu eskalaciju.

22. Globalna eskalacija imperijalističkog rata povezana je s masovnom represijom. U Sjedinjenim Američkim Državama vlada je kriminalizirala prosvjede protiv genocida u Gazi i izvršila masovna uhićenja tisuća studenata i mladih ljudi. Nasilje izazvano prosvjedima odražava strah vladajućih elita od šireg pokreta u radničkoj klasi, koja će biti prisiljena platiti rat životima i uništavanje socijalnih programa.

23. U Ukrajini, usred sve većeg protivljenja ratu i otpora mobilizaciji, vlada Zelenskog uhitila je ukrajinskog socijalista Bogdana Syrotiuka pod lažnim optužbama za služenje interesima Rusije. Bogdan je nepopustljivi protivnik kapitalističkog Putinovog režima i njegove invazije na Ukrajinu. Uhićenje Bogdana otkriva krajnju nervozu unutar režima Zelenskog i njegovih NATO saveznika zbog toga što protivljenje ratu nailazi na sve veći odgovor unutar ukrajinske radničke klase.

24. Prije deset godina, u izjavi, „Socijalizam i borba protiv imperijalističkog rata“ ICFI je upozorio:

Opasnost od novog svjetskog rata proizlazi iz temeljnih proturječja kapitalističkog sustava – između razvoja globalne ekonomije i njegove podjele na antagonističke nacionalne države, u kojima je ukorijenjeno privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju. To nalazi svoj najakutniji izraz u težnji američkog imperijalizma da dominira evroazijskom kopnenom masom, prije svega onim područjima iz kojih je desetljećima bio isključen ruskom i kineskom revolucijom. Na zapadu su SAD, u savezu s Njemačkom, orkestrirale državni udar pod vodstvom fašista kako bi Ukrajinu stavile pod svoju kontrolu. Ali njihove ambicije tu ne staju. Konačni cilj je raskomadati Rusku Federaciju, svodeći je na niz polukolonija kako bi se otvorio put za pljačku njenih ogromnih prirodnih resursa. Na istoku, zaokret Obamine administracije prema Aziji ima za cilj okružiti Kinu i pretvoriti je u polukoloniju.Ovdje je cilj osigurati dominaciju jeftine radne snage koja je jedan od ključnih globalnih izvora viška vrijednosti izvučene iz radničke klase i krvotok kapitalističke ekonomije.

25. Proteklo desetljeće potvrdilo je ovo upozorenje. Usred eskalacije otvorenog rata SAD-a i NATO-a protiv Rusije i sukoba s Kinom u razvoju, nemoguće je na svjetski rat gledati kao na izniman događaj, već kao izraz osnovnih pokretačkih snaga kapitalizma.

26. Iste proturječnosti koje imperijalizam dovode do ruba nuklearnog rata daju objektivnu osnovu za društvenu revoluciju. Međunarodna radnička klasa je ogromna društvena sila, čiji se interesi sudaraju s kapitalističkom eksploatacijom i imperijalističkim barbarstvom. Zavjerenički karakter imperijalističkog ratnog planiranja odražava činjenicu da je sama vladajuća klasa itekako svjesna da njezina politika nema masovnu podršku.

27. Unatoč masovnim prosvjedima protiv genocida u Gazi, širi slojevi stanovništva nisu svjesni brzog eskaliranja rata s Rusijom. Vladajuće elite i njihovi politički ogranci, uključujući i aparat sindikata, uključeni su u sustavne napore da spriječe radnike da shvate težinu opasnosti dok podčinjavaju radničku klasu imperijalističkoj ratnoj politici.

28. Postoji samo jedan način na koji se spirala prema katastrofi može izbjeći, a to je kroz intervenciju radničke klase da stane na kraj ovom ratu. Ovaj zahtjev se mora kombinirati s borbom da se zaustavi izraelski genocidni napad na Gazu. Radnici moraju zahtijevati trenutačno povlačenje svih američkih i NATO snaga i oružja iz Ukrajine. Isto tako moraju odbiti svaku potporu reakcionarnoj nacionalističkoj politici Putinovog režima, koja ni na koji način ne predstavlja progresivnu alternativu ratnoj politici imperijalističkih sila.

29. Radnička klasa mora upotrijebiti svoju moć da zaustavi ovaj rat, koji strmoglavo srlja prema katastrofi. Mobilizacija te moći zahtijeva prevladavanje jaza između uznapredovale faze globalne političke krize i sadašnje razine masovne političke svijesti. Ovo rješenje ovog povijesnog problema zahtijeva razvoj marksističko-trockističkog vodstva i revolucionarnu obnovu međunarodnog radničkog pokreta na temelju socijalističke politike.

30. Međunarodni odbor Četvrte Internacionale poziva na jedinstvo radnika u Rusiji, Ukrajini i cijelom bivšem Sovjetskom Savezu s njihovom braćom i sestrama u Evropi, Aziji i Americi u suprotstavljanju kapitalističkom sustavu koji je temeljni uzrok rata. Jedini izlaz iz katastrofe koja se razvija je borba protiv kapitalizma i pobjeda svjetske socijalističke revolucije.

Loading