Perspective

Europas Covid-19-dødstall nærmer seg en halv million

To uker før jul raser Covid-19-pandemien ute av kontroll i Europa. I går overgikk antallet Covid-19-dødsfall igjen 5 000, som førte totalten for europeiske dødsfall til minst 444 135.

Torsdag døde 887 personer av Covid-19 i Italia, 529 i Tyskland, 516 i Storbritannia, 562 i Russland, 292 i Frankrike og 470 i Polen.

En førstehjelper på vei ut av et telt oppsatt foran legevakta ved sykehuset i Cremona, Nord-Italia [Foto: Claudio Furlan/Lapresse via AP, arkiv]

Dersom fatalitetene forblir på dette nivået vil desember bli den dødeligste måneden siden pandemien startet, med mer enn 150 000 dødsfall. Allerede i november var det over 123 000 Covid-19-døde, som gjorde måneden til den dødeligste hittil. Nå, i løpet av de ti første dagene av desember, er allerede mer enn 50 000 døde av Covid-19, et gjennomsnitt på 5 000 hver dag.

Situasjonen er spesielt dramatisk i Sverige, der strategien for «flokkimmunitet», som effektivt sett

nå blir fulgt av alle europeiske regjeringer, først ble utklekket. Per torsdag kveld hadde landet registrert 7 354 dødsfall og over 312 000 infeksjoner. Med en befolkning på bare 10,6 millioner betyr det at nesten 3 prosent av alle innbyggerne har blitt smittet. Infeksjonsraten doblet seg til over 500 tilfeller per 100 000 innbyggere de to første ukene av november. Torsdag rapporterte den svenske regjeringen om ny rekord med 7 935 infeksjoner.

Tyskland har lenge vært hyllet i de borgerlige mediene som en modell for hvordan man skal hanskes med viruset. Landet er nå et sentrum for Covid-19-pandemien i Europa. Etter onsdag å ha rapportert rekordantallet dødsfall på 622, rapporterte Tyskland på torsdag også en rekord for nye infeksjoner, med 28 179 tilfeller. Dette tallet var langt høyere enn i Frankrike (13 750), Storbritannia (20 964) og Italia (16 999) – landene med den høyeste totalratene for infeksjoner og dødfall i EU.

Til tross for den utdypende katastrofen nekter europeiske regjeringer av alle avskygninger å treffe de nødvendige nødtiltakene og stenge skoler og ikke-essensielle næringsvirksomheter for å forhindre ytterligere hundretusener av dødsfall. Tvert imot forbereder de seg allerede på ytterligere lempning av deres ineffektive, «lock-down light»-tiltak. Disse har alltid hatt som formål å skjule styringsklassens ansvar for katastrofen, der den sender ungdom til skolene og arbeidere til jobb for å sikre finansaristokratiets profitter.

De fleste europeiske land har holdt skoler og universiteter åpne uten å besørge engang de mest begrensede sikkerhetstiltakene, eller veksle til online-undervisning. Det er ingen regulering av offentlig transport som anvendes av titalls millioner arbeidere hver dag, og til-og-med de begrensede nedstengingstiltakene for detaljhandelen ble skrinlagt for ikke å påvirke julehandelen. Dette vil uunngåelig spre viruset massivt. Likevel sier agendaen for EU-toppmøtet 10. og 11. desember at europeiske regjeringer skal diskutere «den samlede koordineringsinnsatsen som svar på Covid-19-pandemien, inkludert ... den gradvise opphevingen av restriksjoner.»

På kvelden den første dagen av toppmøtet kunngjorde den franske statsministeren Jean Castex at befolkningen kunne reise fritt i hele Frankrike fra den 15. desember. Det vil også være et landsdekkende portforbud fra kl. 18:00 til 06:00 gjennom hele høytiden, med unntak av julaften. Castex sa hans regjerings mål om å få redusert antallet nye daglige infeksjoner til under 5 000 ikke ville oppnås. Likevel skal skolene fortsette som normalt helt frem til juleferien begynner den 19. desember, for deretter å gjenåpnes som planlagt den 4. januar.

Før toppmøtet i Brüssel oppsummerte den tyske kansleren Angela Merkel det europeiske borgerskapets posisjon. I en uttalelse til den tyske forbundsdagen – Bundestag – på onsdag sa hun: «Lærdommen vi fikk med oss fra i vår var at vi vil gjøre alt vi kan for å holde barnehager og skoler åpne.» Merkel foreslo at skoleelevene åpner skolevinduene i vinterkulda, siden god «lufting også er en del av jobben i vintermånedene. Dette er rett og slett fordi vi har spesielle forhold.»

Det er umiskjennelig. Selv om pandemiens såkalte «andre bølge» allerede har krevd flere liv enn den første, og vitenskapelige studier har vist at de «strenge nedstengingene» i vår reddet millioner

av liv, har europeiske regjeringer blitt enige om at denne gangen skal det ikke bli noen omfattende tiltak for å få begrenset viruset.

Merkel snakket i sin tale om de sosiale og politiske interessene bak denne morderiske politiske retningslinja. Det dreier seg om økonomiske og geostrategiske imperialistinteresser i kampen mellom stormaktene. «Denne pandemien er noe som absolutt vil omorganisere maktbalansen i verden, først og fremst økonomisk, men kanskje også sosiopolitisk,» erklærte hun, og videre: «Det betyr at vi må se hvordan vi er innlemmet i den globale sammenhengen.»

Merkel bemerket at den tyske økonomien, i likhet med den amerikanske, vil kollapse med fra fire til seks prosent i år. Hun sa at Tyskland ligger langt etter land som Kina, «som vil komme fra disse årene med en vekst på 1,9 prosent». Tyskland må «gjøre alt for å sikre at gjenopprettingsveien vi la ut på i det tredje kvartalet, etter en massiv nedgang i andre kvartal, kan opprettholdes». Tyske selskaper må «holde tritt med internasjonal konkurranse,» og «alt som er mulig må gjøres for å sikre at vi opprettholder tysk styrke, ikke bare på det økonomiske området.»

Europeiske kapitalistregjeringer nekter å stenge skoler og fabrikker – de viktigste driverne for pandemien – fordi deres hensikt er nådeløst å få presset merverdi og profitter ut av arbeiderklassen.

Arbeiderne skal tvinges til å betale for hundrevis av milliarder euro utdelt som del av de såkalte Korona-redningene, hovedsakelig til finansoligarkiet, storselskapene og bankene. Merkel sa: «Vi må også alltid huske hva offentlig gjeld betyr. Det betyr selvfølgelig byrden på fremtidige budsjetter, det betyr behovet for å betale den tilbake, og det betyr begrensninger på fremtidige utgifter og på fremtidige generasjoner.»

Europeiske regjeringers propagandapåstander om at de reagerte mer ansvarlig på pandemien enn Trump-regjeringen har blitt avslørt som svindel. Som i USA står den europeiske befolkningen overfor en nådeløs styringsklasse som bokstavelig talt lever av død og elendighet. Samtidig som smitte- og dødsratene skyter i været, og sykehus over hele Europa vakler på randen av kollaps, skyter aksjekursene i været og beriker massivt et lite sjikt på toppen av samfunnet.

Denne dødsvinteren i Europa viser kapitalismens bankerott. Såfremt hundretusenvis av liv skal reddes må arbeiderklassen gripe uavhengig inn i det politiske livet, mot det sosiale systemet som har ført til denne forferdelige katastrofen ved blokkering av en rasjonell, vitenskapsbasert politikk. Bekjempelse av pandemien – og også sosial ulikhet, krig og diktatur – krever eksproprieringen av finansoligarkiet og omdanningen av samfunnet på et sosialistisk grunnlag.

Over hele Europa blir arbeiderklassen og ungdommen radikalisert, og organiserer streiker og protester mot spredningen av pandemien og angrepene på jobber og lønninger. Spørsmålet om strategi og perspektiv er avgjørende. De europeiske seksjonene av Den internasjonale komitéen av den fjerde internasjonale (ICFI) og dens sympatiserende gruppe i Tyrkia slåss for å bygge et nettverk av uavhengige aksjonskomitéer for å forberede en Europa-dekkende generalstreik for å pålegge stengingen av skoler og ikke-essensielle næringer. I kampen for politisk makt må

arbeiderklassen ekspropriere finansoligarkiet og erstatte det reaksjonære EU med De forente sosialistiske stater av Europa.

Loading