Srpskohrvatski

NATO će poslati preko 100 teških tenkova protiv Rusije

U najopasnijoj eskalaciji rata između NATO-a i Rusije do sada, Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini 50 glavnih borbenih tenkova M1 Abrams, kao dio raspoređivanja NATO tenkova koji bi se mogli brojiti u stotinama, prema izvješćima u New York Times i Wall Street Journal.

Njemačka također planira objaviti da će poslati više od desetak glavnih borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, otvarajući put za više zemalja NATO-a, uključujući Poljsku i baltičke države, da pošalju svoje vlastite glavne borbene tenkove njemačke proizvodnje u borbu. Ukrajinski dužnosnici sugerirali su da će zemlje NATO-a poslati preko 100 tenkova Leopard 2.

Borbeni tenkovi Abrams stoje na željezničkim vagonima u Litvi, blizu ruske granice, 2019. [AP Photo]

Ove mjere jasno pokazuju da rat nije samo proxy rat, već otvoreni sukob između NATO-a i Rusije, koji prijeti nesagledivim posljedicama za čovječanstvo.

Abrams i Leopard 2, koji su dvostruko teži od borbenih tenkova Sherman i T34 iz Drugog svjetskog rata, nasljednici su teških tenkova Tiger nacističke Njemačke koji su bačeni na Sovjetski Savez tijekom operacije Barbarossa.

Sve u svemu, Telegraph je procijenio da su SAD i njegovi saveznici „spremni poslati gotovo 200 borbenih tenkova u Ukrajinu“.

Ove najave slijede nakon raspoređivanja, prema Pentagonu, „oko 900 oklopnih transportera u Ukrajinu“, uključujući borbena vozila pješaštva Bradley, Stryker i Marder.

Poljska je u utorak službeno objavila da namjerava poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. Službene najave Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke da će poslati vlastite tenkove očekuju se u srijedu.

Uz to, New York Times je izvijestio o planovima Pentagona da upeterostruči proizvodnju topničkih granata. Izvješće citira dokumente američke vojske koji pozivaju na „najagresivniju modernizaciju u gotovo 40 godina“.

Kao rezultat širenja, američka vojska planira proizvoditi 90,000 topničkih granata mjesečno, u odnosu na 14,000, kroz proizvodnju novih tvornica i logističkih centara diljem zemlje.

Najave slijede nakon izjave ministra obrane Lloyda Austina i načelnika Združenog stožera generala Marka Milleya da će ukrajinske proxy snage koje podržava NATO „ići u ofenzivu“ u narednom razdoblju.

Milley je definirao cilj SAD-a kao „oslobađanje Ukrajine pod ruskom okupacijom“ i „oslobađanje okupiranih područja“.

Usred najava, stvarni ciljevi američke vojske postaju jasniji. Novinar Washington Posta Max Boot, koji je pratio Austina u zračnu bazu Ramstein, izvijestio je da mu je „Austin rekao da bi 'realan cilj za ovu godinu' bio da Ukrajinci presjeku 'kopneni most' između Krima i Rusije koji su ruske snage okupirale prošle godine.“

Realizacija ovog vojnog cilja zahtijevala bi blitzkrieg ofenzivu kombiniranog naoružanja, u kojoj bi ruske snage bile smrvljene i u kojoj bi bio zauzet niz gradova u južnoj Ukrajini, prema američkim ratnim planerima koje citira New York Times.

„Ukrajina bi mogla koristiti Bradleys za premještanje snaga niz glavne ceste, kao što je M14, koja povezuje Kherson, Melitopol i Mariupol,“ rekao je Seth G. Jones iz Centra za strateške i međunarodne studije, prema Timesu.

Tenkovi i oklopna vozila koju su NATO-ove sile obećale posljednjih tjedana bio bi samo predujam na razini izravnog angažmana NATO-a potrebnog za postizanje sveobuhvatnih ratnih ciljeva Sjedinjenih Američkih Država.

U možda najzabrinjavajućem elementu izvješćivanja koje se dogodilo u utorak, Washington Post je zaključio svoje izvješće o slanju tenkova Abrams primjećujući raniju izjavu Pentagona:

Visoki dužnosnik američke obrane... rekao je da slanje čak i jednog Abramsa ne dolazi u obzir. Sjedinjenim Američkim Državama je teško održavati tenkove Abrams i njihov sofisticirani turbinski motor, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti pitanja.

Za Ukrajince bi to, rekao je dužnosnik, bilo nemoguće.

Ništa se nije promijenilo u pogledu logističkih zahtjeva postavljanja tenka M1 Abrams. Ako je ukrajinskoj vojsci „nemoguće“ rukovati ovim oružjem, slanje M1 Abramsa u Ukrajinu samo je odskočna daska za izravno uključivanje NATO-a u sukob. Kao što je WSWS napisao nakon samita u Ramsteinu:

Kako se u nadolazećim mjesecima pojavljuju golemi izazovi koje donosi nova američka strategija, i kako broj mrtvih među ukrajinskim vojnicima raste, neizbježno će se postaviti zahtjev za izravnim raspoređivanjem NATO trupa u ratu. To bi značilo da bi američki i ruski vojnici pucali jedni na druge u prvom općem sukobu između nuklearno naoružanih država u povijesti.

Uz prikladno vrijeme, u utorak je Bulletin of the Atomic Scientists pomaknuo svoj „Sat sudnjeg dana“ naprijed, objavljujući: „Sat sada stoji na 90 sekundi do ponoći - što je najbliže globalnoj katastrofi ikada.“

Kao svjedočanstvo goleme opasnosti situacije, Boot je u svom izvještaju o Austinovom putovanju u zračnu bazu Ramstein napisao: „Ministar obrane i njegovo osoblje napustili su Washington u srijedu rano ujutro u avionu E-4B zračnih snaga, zvanom 'avion sudnjeg dana', varijanta Boeinga 747 izgrađenog 1973. kako bi se predsjedniku omogućilo da vodi vladu SAD-a u slučaju nuklearnog rata.“

Eskalacija rata izvan kontrole predstavlja hitnu potrebu za izgradnjom masovnog antiratnog pokreta utemeljenog na radničkoj klasi. Pozivamo čitatelje da pažljivo prouče izjavu International Youth and Students for Social Equality, „Poziv mladima diljem svijeta: Izgradite masovni pokret za zaustavljanje rata u Ukrajini!“ i krenuti u borbu protiv rata na temelju socijalističkog programa.

Loading