Srpskohrvatski

Zaustavite cenzuru antiratnog skupa IYSSE na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu!

Međunarodna omladina i studenti za društvenu jednakost (IYSSE) zahtijeva da se dopusti održavanje sastanka pod nazivom „Rat u Ukrajini i kako ga zaustaviti“ na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu. Evangelische Studierendengemeinde (ESG, Evangelička studentska zajednica) pokušava nezakonito otkazati sobu koju je iznajmila IYSSE-u u kampusu Westend, pravdajući to pozivanjem na antiratne stavove IYSEE-a.

Sastanak Međunarodne omladine i studenata za društvenu jednakost u Frankfurtu dio je međunarodne serije koja se održava na sveučilištima diljem svijeta, uključujući 13 sveučilišta u SAD-u, četiri u Australiji i Novom Zelandu, dva u Šri Lanki, dva u Kanadi i jedno u Brazilu. Govornici iz Rusije i Ukrajine sudjelovali su na nekoliko od ovih skupova, zajednički se protiveći ruskom ratu i njegovom izazivanju i eskalaciji od strane NATO-a, te raspravljajući o perspektivi međunarodnog socijalizma. U Njemačkoj je IYSSE već održao uspješne sastanke na Sveučilištu Humboldt u Berlinu i u Münchenu.

Westend kampus Frankfurtskog sveučilišta Goethe

Prošlog četvrtka, nekoliko dana prije sastanka planiranog za 12. svibnja, Evangelische Studierendengemeinde objavio je da neće dopustiti održavanje događaja u svojim prostorijama, unatoč važećem ugovoru i plaćenoj najamnini. IYSSE namjerava izazvati cenzuru antiratnih aktivista poduzimanjem pravnih radnji i nastavkom zakazanog događaja. Međutim, bitno je poduzeti trenutnu političku akciju za rješavanje ovog problema.

Razlozi koje je naveo ESG za proglašavanje važećeg ugovora ništavnim pokazuju da se radi o grubom obliku cenzure. Crkvena institucija želi spriječiti da se na sveučilištu kritički raspravlja o akutnoj opasnosti od nuklearnog svjetskog rata i dubljim uzrocima ukrajinskog rata. Ovo nije usmjereno samo protiv IYSSE-a, već protiv svih kritičnih studenata i protivnika rata.

U svom obrazloženju, ESG citira izjavu IYSSE -a: „Sveučilišta se ne smiju pretvoriti u militarističke think tankove, već moraju ostati mjesta znanstvenog rada i političke rasprave.“ Ova rečenica, prema ESG-u, govori o „malom povjerenju u sposobnost sveučilišta da se uključi u diskurs“ i bila je u suprotnosti s predanošću ESG-a „slobodi podučavanja i istraživanja“.

Posebno u Njemačkoj potrebna je nepojmljiva historijska amnezija da se obrana znanstvenog diskursa protiv militarizacije sveučilišta pogrešno protumači kao napad na „slobodu istraživanja i poučavanja“. Njemačka sveučilišta bila su voljni saveznici nacista i već su igrala središnju ulogu u ideološkim pripremama za kampanju naoružavanja prije Prvog svjetskog rata. Kritički glaovi su zataškavani. Ako ESG želi zabraniti studentima da upozoravaju na takav razvoj događaja, smješta se u tu mračnu tradiciju.

Kao drugi razlog za prestanak korištenja svojih prostorija, ESG navodi da IYSSE predstavlja „materijalistički koncept povijesti... u čijem je središtu znanstveno razumijevanje politike i historije te radničke klase kao jedine revolucionarne snage u društvu.“ Ovo proturječi stajalištima ESG-a „o pluralnosti i božanskoj slici svakog ljudskog bića“.

Na koji bi način znanstveno razumijevanje politike trebalo biti u suprotnosti s pluralitetom, crkva ne razrađuje. Marksistička orijentacija IYSSE-a i njegova izjava o politici bili su poznati ESG-u prije sklapanja ugovora, a IYSSE je i prije održavao događaje u svojim prostorijama. Trenutačna zabrinutost zbog materijalističkog pogleda na historiju jasno proizlazi iz želje da se protjeraju antiratne pozicije iz kampusa.

Dr. Anke Spory, koja je potpisala pismo IYSSE-u, izvršna je pastorica ESG Frankfurt i rektorica Oberhessena. Rekla je za IYSSE da je otkazivanje uslijedilo nakon rasprava u regionalnoj crkvi. Ali veza s militarizacijom sveučilišta je očita.

Frankfurtsko sveučilište Goethe godinama se sustavno stavljalo u službu militarizma. Utjecajni istraživački centar „Normative Orders“ na naslovnici svoje početne stranice poziva na „#StandWithUkraine,“ potpuno odvajajući rusku reakcionarnu invaziju Ukrajine od njezinih historijskih i političkih korijena.

David North obraća se gotovo univerzalno maskiranoj publici na Državnom sveučilištu San Diego 25. travnja 2023.

Sveučilište Goethe već je 2013. bilo zastupljeno u projektu „Nova moćNova odgovornost“ preko profesora politike Gunthera Hellmanna, koji je inicirao zaokret njemačke vlade u vanjskoj i sigurnosnoj politici i povratak Njemačke politici velikih sila. Hellmann je urednik dokumentacije Sigurnosne konferencije 2015., „Ranije, odlučnije, sadržajnije. Nove rasprave o njemačkoj vanjskoj politici“, kao i svezak Bijele knjige Bundeswehra (Oružanih snaga) iz 2016.

Krajem travnja frankfurtska profesorica Susanne Schröter dospjela je na nacionalne naslovnice kada je pozvala rasista Borisa Palmera na ono što je trebala biti znanstvena konferencija u njezinu Globalnom istraživačkom centru za islam (FZGI), pružajući mu platformu za njegove rasističke tirade.

Iako se te militarističke i rasističke pozicije financiraju golemim svotama novca, studentima se zabranjuje njihovo kritiziranje. I to se onda prodaje kao „sloboda podučavanja i istraživanja“.

Ovaj napad na demokratska prava povezan je s militarizacijom cijelog društva. Njemačka vlada koristi Putinovu reakcionarnu invaziju na Ukrajinu kako bi pokrenula najveće ponovno naoružavanje od Hitlera. Namjerno eskalira rat kako bi na leđima ukrajinskog stanovništva nanijela poraz nuklearnoj sili Rusiji i prisvojila ruske sirovine. Pritom prihvaća i mogućnost nuklearnog sukoba.

Dok se ovaj povratak njemačkog militarizma propagira preko svih kanala, većina ga stanovništva odbija. Strahote dvaju svjetskih ratova, fašizma i Holokausta preduboko su ukorijenjene. Zato su demokratska prava na udaru kritika, a kritički glasovi protiv rata i ponovnog naoružavanja su potisnuti.

U Francuskoj se Macronova vlada krajnje brutalno bori protiv masovnih prosvjeda. U Berlinu je nedavno zabranjeno nekoliko palestinskih demonstracija. U samom Frankfurtu je trebao biti zabranjen koncert antiratnog aktivista i glazbenika Rogera Watersa pod lažnom izlikom antisemitizma, a Waters je to uspio spriječiti samo zakonskim putem.

Obrana prava studenata da kritiziraju prevladavajuću politiku militarizma i rata na javnim skupovima od iznimne je važnosti u ovim uvjetima. Ako ESG prevlada, studenti više ne bi mogli otvoreno kritizirati desničarske i militarističke pozicije svojih profesora i više ne bi mogli govoriti protiv ludila trećeg svjetskog rata.

Stoga pozivamo sve čitatelje na prosvjed protiv ovog čina političke cenzure. Pišite prosvjedne poruke e-pošte Evangelische Studierendengemeinde (mail@esg-frankfurt.de) i pošaljite kopiju na iysse@gleichheit.de kako bismo to mogli objaviti na našoj web stranici. Dođite 12. svibnja u 18:30 na događaj koji očekujemo prema planu u dvorani ESG na kampusu Westend, Siolistr. 7 (Haus 3), 60323 Frankfurt.

Loading