Srpskohrvatski
Perspective

Fašizam i imperijalistički rat – Zašto je kanadski parlament pozdravio ukrajinskog nacističkog SS veterana

Prošlog petka, cijeli kanadski parlament – ​​predvođen premijerom Justinom Trudeauom i njegovim počasnim gostom, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim – ovacijama je dočekao 98-godišnjeg ukrajinskog veterana Waffen SS-a Adolfa Hitlera, Yaroslava Hunku. Waffen SS igrao je vodeću ulogu u istrebljenju evropskih Židova između 1941. i 1945. godine.

Čelnica Zastupničkog doma vlade Karina Gould (lijevo), predsjedavajući Zastupničkog doma Anthony i predsjedavajući Donjeg doma Anthony Rota (desno) grle Yaroslava Hunku, ukrajinskog bivšeg člana Waffen SS-a Adolfa Hitlera [Photo: @karinagould]

Kao odgovor na javne osude, kanadski politički establišment okupio se kako bi prihvatio koordinirani narativ. Odavanje počasti Hunki, sada nam je rečeno, bila je nevina pogreška za koju je isključivo odgovoran predsjednik Donjeg doma Anthony Rota.

„Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke“, rekao je Rota.

„Nitko“, dodao je, „uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio svjestan moje namjere ili mojih primjedbi“ – u kojima je pozdravio Hunka kao ukrajinskog i kanadskog 'heroja' – „prije nego što sam ih dao.“

Apsurdna je tvrdnja da Rota i Trudeau nisu bili upoznati s Hunkinom prošlošću. Sazivanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se čulo obraćanje Zelenskog bio je veliki politički događaj koji bi bio pažljivo isplaniran. Oni koji su pozvani da čuju obraćanje Zelenskog, a kamoli počašćeni u postupku oko toga, bili bi opsežno provjereni.

Ovacije kanadskog parlamenta za nacističkog ratnog zločinca bile su namjerna provokacija. Ovaj događaj označio je kulminaciju tjedna ispunjenog raspravama o ratnoj strategiji, dok je predsjednik Zelensky sudjelovao u konzultacijama s američkim predsjednikom Bidenom i visokim dužnosnicima, ratoborne govore u Ujedinjenim narodima održali su predsjednici Biden i Zelensky, kao i njemački kancelar Olaf Scholz.

Događaji od petka bili su loš ishod odluka koje sada donose Washington i njegovi saveznici u NATO-u da eskaliraju rat kao odgovor na očiti neuspjeh hvaljene ukrajinske proljetno-ljetne ofenzive.

Biden, Trudeau i čelnici ostalih NATO imperijalističkih sila sada javno govore o „dugotrajnom ratu“ koji će voditi „koliko god bude potrebno“. Da bi nanijeli ono što oni nazivaju „strateškim porazom“ Rusiji – a to je promjena režima u Moskvi i njeno polukolonijalno pokoravanje – zahtijevat će uvođenje NATO trupa u Ukrajinu i iniciranje izravnog sukoba s Rusijom.

Ovacije za ukrajinskog SS veterana Hunku imale su za cilj poslati poruku ruskoj vladi da „nema granica“ koje sile NATO-a nisu spremne preći.

Ovaj događaj je kulminacija savezništva između kanadske države i ukrajinske krajnje desnice koje je zacementirano neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je Kanada otvorila svoja vrata desecima tisuća ukrajinskih nacističkih suradnika. To je uključivalo veterane kao što je Hunka iz posebno stvorene sveukrajinske (prihvaćeni viši časnici) Waffen SS 14. divizije Galizien i pristaše obaju krila Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN).

Yaroslav Hunka (sprijeda u sredini) među nacističkim vojnicima SS Galizien [Photo: Ivan Katchanovski/Twitter or X]

Ottawa - radeći u dogovoru s Ukrajinsko-kanadskim kongresom (UCC), koji je bio osnovan po nalogu vlade na početku Drugog svjetskog rata – koristila je ukrajinske fašiste kao oruđe svoje hladnoratovske politike.

Posljednjih desetljeća, dok je kanadska vlada, zajedno s Washingtonom i svojim NATO partnerima, radila sve agresivnije kako bi upregnula Ukrajinu u NATO i Europsku uniju, savezništvo s UCC-om i ukrajinskom krajnjom desnicom postalo je sve važnije kanadskoj vanjskoj politici. Ta je politika utjelovljena u osobi Chrystie Freeland, zamjenice premijera i ministrice financija. Vodeća ratna huškačica u vladi, Freeland je od svoje mladosti povezana s UCC-om. Njezin djed po majci bio je urednik Krakivskih Visti, jedinih ukrajinskih novina kojima je dopušteno izlaziti pod nacističkom okupacijom. Novine su se zalagale za stvaranje Waffen SS 14. divizije Galizien.

Pljesak kanadskog parlamenta Hunki samo je najeklatantniji primjer činjenice da je eskalacija rata bila popraćena sustavnim naporima da se rehabilitira ukrajinski fašizam.

Dana 29. lipnja Sveučilište Stanford pružilo je platformu za neonacistički ukrajinski bataljun Azov na događaju koji su sponzorirali Odsjek za slavenske jezike i književnosti i Udruga ukrajinskih studenata. Oznake povezane s fašizmom, poput službenog logotipa bataljuna Azov, koji je namjerno modeliran prema nacističkom simbolu Wolfsangel, korištene su za promociju događaja u kampusu.

Prošle su se godine vodeći članovi obiju glavnih stranaka američkog imperijalizma susreli s visokorangiranim vojnicima bataljuna Azov u Capitolu u Washingtonu.

Rehabilitacija fašizma u vezi s provalom imperijalističkog militarizma posebno je uznapredovala u Njemačkoj. Počevši od 2014., vodeći akademici, uz potporu političke elite i medijskog establišmenta, pokrenuli su kampanju minimiziranja monstruoznih zločina koje je njemački imperijalizam počinio u dva svjetska rata, uključujući istrebljenje šest milijuna Židova i rat istrebljena protiv Sovjetskog Saveza.

Od samog početka, relativizacija zločina njemačkog imperijalizma bila je potaknuta težnjom da se oživi njemačka „weltpolitik“ ili predatorska svjetska politika. S ratom u Ukrajini, Berlin je ponovno pokazao svoje zube. Vojna potrošnja je otišla u nebesa dok njemački imperijalizam preuzima vodeću ulogu u nastojanju da pokori Rusiju i opljačka njezine prirodne resurse – zadatke koje je Berlin već pokušao i nije uspio izvršiti u dva prethodna navrata u nešto više od jednog stoljeća.

Iste kapitalističke proturječnosti koje tjeraju vladajuće elite imperijalističkih sila da prihvate fašističke masovne ubojice poput Hunke u potrazi za svojim grabežljivim ambicijama također potiču na revolucionarnu borbu jedine društvene snage koja je sposobna zaustaviti ovo ludilo: međunarodnu radničku klasu.

Radnici u svakoj zemlji bune se protiv odlučnosti vladajućih elita da ih natjeraju da plate za rat i bogaćenje financijske oligarhije, što je rezultiralo najvećim brojem velikih štrajkova i masovnih prosvjeda u desetljećima. Hitan zadatak je spojiti ove društvene borbe s borbom za izgradnju globalnog antiratnog pokreta na temelju socijalističkog i internacionalističkog programa kako bi se zaustavio imperijalistički rat i prijetnja fašizma, te kapitalistički sustav koji ih proizvodi.

Loading