Srpskohrvatski

Ukrajinska vlada zabranjuje World Socialist Web Site

Predsjednik Joe Biden sastaje se s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim u Ovalnom uredu Bijele kuće, u četvrtak, 21. rujna 2023., u Washingtonu. [AP Photo/Evan Vucci]

U ponedjeljak, 3. lipnja, ukrajinska vlada zabranila je World Socialist Web Site u cijeloj zemlji, izdajući naredbu kojom se svim davateljima internetskih usluga naređuje da blokiraju pristup WSWS-u na neodređeno vrijeme.

Naredbu je izdala Ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije (SSSCIP), krilo vojno-obavještajnog aparata zemlje. Upućuje „pružatelje elektroničkih komunikacijskih mreža i/ili usluga da implementiraju ograničenje pristupa (blokiraju pristup) na vlastitim rekurzivnim DNS poslužiteljima za naziv domene (kao i njegove poddomene) wsws.org.“

Naredba nema krajnji datum i trajat će „do okončanja ili ukidanja vojnog stanja u Ukrajini“. SSSCIP tvrdi da je zabrana opravdana deklaracijom predsjednika Volodymyra Zelenskog o vanrednom stanju od 24. veljače 2022., kojom su suspendirana demokratska prava u cijeloj zemlji.

Naredba o zabrani pristupa World Socialist Web Site razotkriva kao laži sve tvrdnje da se rat u Ukrajini pod vodstvom SAD-a vodi u ime „demokracije“. Jučer je američki predsjednik Joe Biden govorio na komemoraciji Dana D u Normandiji i predstavio rat kao „borbu između diktature i slobode“. U stvarnosti je Ukrajina diktatura u kojoj je vlada politički ovisna o fašistima koji idoliziraju Holokaust. Vlada brutalno progoni protivnike svog rata i otvoreno guši slobodu govora.

Odluka o zabrani WSWS-a odgovor je na izljev potpore unutar Ukrajine i na međunarodnoj razini Bogdanu Syrotiuku, 25-godišnjem socijalističkom internacionalistu kojeg je režim Zelenskog uhitio 25. travnja pod izmišljenim optužbama za „veleizdaju“ zbog pisanja članaka za WSWS, za koje SBU tužitelji (ukrajinska domaća obavještajna agencija) lažno tvrde da je „ruska propaganda“. Syrotiuk i organizacija kojoj pripada, Mlada garda boljševika-lenjinista (YGBL), trockisti su i nepomirljivi protivnici američko-NATO rata protiv Rusije kao i kapitalističke vlade Vladimira Putina.

Naredba Ukrajinske državne službe za specijalne komunikacije kojom se zabranjuje WSWS.

Postoje uvjerljivi dokazi da je odluka ukrajinske vlade o zabrani WSWS-a donesena u dogovoru s Bidenovom administracijom.

Ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije – institucija iz koje je stigla naredba o zabrani WSWS-a – dugogodišnji je partner vlade Sjedinjenih Američkih Država. U srpnju 2022. američka Agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA, sastavnica Ministarstva domovinske sigurnosti) potpisala je sporazum sa SSSCIP-om „za jačanje suradnje na zajedničkim prioritetima kibernetičke sigurnosti“, koji „proširuje postojeći odnos CISA-e s vladom Ukrajine.“

Direktorica CISA-e Jen Easterly rekla je da nam je sporazum „omogućio da se stvarno usredotočimo na to kako učinkovito dijeliti informacije, najbolje prakse, vježbati zajedno, trenirati zajedno, shvatiti kako loviti protivničke aktivnosti.“

U dokumentima koji opisuju lažne optužbe protiv Syrotiuka, ukrajinska vlada spominje „istragu“ WSWS-a koju je proveo Centar za suzbijanje dezinformacija (CCD), krilo Vijeća za sigurnost i obranu Ukrajine. Prema dokumentima tužiteljstva, CCD je proveo „analizu publikacija objavljenih na resursu WSWS.org... prema kojima je utvrđena bit štete koju je [Syrotiuk] prouzročio informacijskoj sigurnosti Ukrajine.“

Ne postoji niti jedan dokaz koji bi potkrijepio tvrdnju da Syrotiuk ili WSWS podržavaju rusku vladu. Naprotiv, dokumenti tužiteljstva u potpunosti se oslanjaju na članke Syrotiuka i WSWS-a koji osuđuju rat SAD-a i NATO-a, razotkrivaju ulogu fašista u ukrajinskoj vladi, upozoravaju na opasnost od nuklearne eskalacije i pozivaju na jedinstvo ruske i ukrajinske radničke klase protiv obje vlade. Među „dokazima“ koje su ukrajinske vlasti navele kao dokaz Syrotiukove krivnje je literatura pronađena u njegovom stanu čiji su autori Vladimir Lenjin, Leon Trocki i predsjednik Međunarodnog uredničkog odbora WSWS-a David North.

Centar za suzbijanje dezinformacija također ima najbliže veze s američkim i britanskim imperijalizmom. Prema članku Global Risk Insightsa iz listopada 2022:

Ukrajinski centar za suzbijanje dezinformacija... izrastao je iz inicijativa koje je predvodio... Ured za prijelazne inicijative (OTI) State Departmenta. OTI-jeva Inicijativa za izgradnju povjerenja u Ukrajini II sklopila je partnerstvo sa širokom koalicijom, uključujući sestrinsku organizaciju [Centra za globalni angažman američkog State Departmenta], USAGM [Američka agencija za globalne medije], kao i Ured za vanjske poslove i razvoj UK-a. Taj je napor omogućio Ukrajini da „ojača“ svoje odjele za borbu protiv dezinformacija gotovo punu godinu prije ruske invazije.

Središnje zapovjedništvo Pentagona izdalo je izvješće ranije ove godine u kojem se spominju nadolazeći napori američke Agencije za globalne medije da provede „istraživanje tržišta i nacionalna istraživanja“ i utvrdi moć „dezinformacija“ u Ukrajini i međunarodno. Prema Pentagonu, „metode istraživanja projekta uključuju fokusne grupe, panele za praćenje medija i nacionalna istraživanja“ kako bi se „ispitao utjecaj“ antiratnih osjećaja u Ukrajini, koje označavaju kao proizvod „dezinformacija“.

Ovo istraživanje provedeno je od „ožujka do svibnja 2024.“, razdoblje koje uključuje Syrotiukovo uhićenje i neposredno je dovelo do odluke o zabrani WSWS-a. U tom je razdoblju došlo do značajnog porasta protivljenja ratu protiv Rusije unutar Ukrajine, za što se vlasti plaše da koincidira s porastom čitanosti WSWS-a i rastućom sviješću i protivljenjem kaznenom progonu Syrotiuka.

U izjavi od 30. travnja izdanoj nakon Syrotiukova uhićenja, predsjednik međunarodnog uredničkog odbora WSWS-a David North je objasnio:

Uhićenje Bogdana posljednji je primjer brutalne represije režima Zelenskog nad ljevičarskim pokretima, čije protivljenje ratu nailazi na sve veći odgovor unutar ukrajinske radničke klase.

Napori ukrajinske vlade da prikaže Syrotiuka i WSWS kao pro-Putinovce „politički su besmisleni“, napisao je North.

U političkoj solidarnosti s Međunarodnim odborom Četvrte Internacionale (ICFI), YGBL se suprotstavlja oligarhijskim kapitalističkim vladama u Ukrajini i Rusiji. U brojnim člancima objavljenim na World Socialist Web Siteu i u govorima održanim na događajima koje je sponzorirao ICFI, Bogdan je nedvosmisleno osudio rat i pozvao na jedinstvo ukrajinske i ruske radničke klase protiv reakcionarnih nacional-šovinističkih režima sa sjedištem u Kijevu i Moskvi. Njegovi drugovi u Rusiji nedvosmisleno se protive Putinovom kapitalističkom restauracijskom režimu i njegovom zabludjelom veličanju neocarističkog ruskog nacionalizma.

Kampanja za oslobađanje Syrotiuka privukla je široku međunarodnu pozornost, a Međunarodni odbor je osnovao obrambeni odbor za koordinaciju globalne kampanje koja zahtijeva njegovu slobodu. Video koji je North objavio na Twitteru/X pregledan je više od 150,000 puta, a tisuće ljudi iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju tražeći oslobađanje Syrotiuka. Istaknuti umjetnici, političke skupine, novinari i javne osobe pozvali su ukrajinsku vladu da oslobodi Syrotiuka i povuče sve optužbe protiv njega.

WSWS poziva sve čitatelje da potpišu i pošalju peticiju kojom se traži Syrotiukovo oslobađanje (na wsws.org/freebogdan), da kontaktiraju WSWS i postanu aktivni u kampanji za suprotstavljanje sve širem napadu na slobodu govora, te da izdaju izjave osuđujući kazneni progon i odluku o zabrani WSWS-a.

Loading