Srpskohrvatski

Rezolucija Kongresa SGP 2024

Borba protiv rata i zadaci Sozialistische Gleichheitspartei

Sozialistische Gleichheitspartei (Stranka socijalističke jednakosti, SGP), njemačka sekcija Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale, održala je svoj stranački kongres od 12. do 15. travnja. Ovdje objavljujemo rezoluciju koju su delegati jednoglasno usvojili. Njime se postavlja politička linija i definiraju zadaće SGP-a u trenutnoj evropskoj izbornoj kampanji i izvan nje u ovom novom, sve intenzivnijem razdoblju rata i revolucije.

Nova stranačka izvršna vlast izabrala je Christopha Vandreiera za predsjednika, a Dietmara Gaisenkerstinga za zamjenika predsjednika SGP-a. Johannesa Sterna potvrdio je izvršni odbor stranke za glavnog urednika izdanja World Socialist Web Site na njemačkom jeziku.

Kongres stranke bio je snažan međunarodni događaj s velikim izaslanstvima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Turske i dodatnim pozdravima vodećih predstavnika IC-a iz Šri Lanke, Australije i Sjedinjenih Američkih Država. Važne pozdrave uputila je i Mlada garda boljševika-lenjinista, koja ima članove u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

* * *

1. Globalni kapitalizam je u najdubljoj povijesnoj krizi. Vladajuća klasa na to nudi samo jedan odgovor: rat, klasni rat i diktatura. Osamdeset godina nakon rata istrebljenja protiv Sovjetskog Saveza, njemački tenkovi ponovno su usmjereni prema Rusiji. U Gazi se njemački imperijalizam vraća metodama genocida.

2. Ali ista proturječja koja dovode do svjetskog rata također stvaraju osnovu za prevladavanje kapitalizma. Revolucionarna borba radničke klase razvija se kao međusobno povezani svjetski pokret. Međunarodni odbor Četvrte Internacionale i Sozialistische Gleichheitspartei izgrađuju se kao svjesno političko vodstvo ovog objektivnog procesa. Oni se suprotstavljaju kapitalističkoj politici imperijalističkog rata, demontiranju socijalnih i demokratskih prava radničke klase i diktaturi s klasno utemeljenom strategijom Svjetske socijalističke revolucije. Cjelokupni rad Sozialistische Gleichheitspartei podređen je ovoj općoj strateškoj zadaći. Iz njega proizlaze sve njegove političke, taktičke i praktične inicijative.

3. Nacionalizmu pseudoljevice, svih buržoaskih stranaka, uključujući socijaldemokraciju, sindikate i fašiste, suprotstavljamo međunarodno jedinstvo radnika. SGP podupire izbornu kampanju Socijalističke stranke jednakosti (SEP) u SAD-u i vidi vlastite inicijative kao dio ove međunarodne ofenzive za trockizam. SEP je jedina stranka koja mobilizira ogroman revolucionarni potencijal američke radničke klase protiv najmoćnije i najbrutalnije imperijalističke sile na svijetu i bori se i protiv fašiste Donalda Trumpa i protiv ratnog huškača „Genocide Joea“ Bidena. Predsjednička kampanja SEP-a ima globalni značaj.

4. SGP stavlja borbu protiv rata i socijalnog razaranja u središte svoje evropske izborne kampanje i, zajedno sa svojim sestrinskim organizacijama, bori se za jedinstvo evropske radničke klase u borbi za socijalizam. Europska unija oduvijek je bila urota najmoćnijih korporacija i banaka protiv radničke klase. Sada postaje žarište militarizma, povećanja državnih ovlasti i šovinizma. Rat NATO-a protiv Rusije i rastući sukobi sa SAD-om ne spajaju imperijalističke sile Evrope zajedno, već intenziviraju povijesne antagonizme među njima.

5. Nepomirljivi smo protivnici Europske unije i protivimo se proratnoj politici vladajuće klase, zalažući se umjesto toga za uspostavu Sjedinjenih Socijalističkih Država Evrope. Ukrajinski, ruski, njemački i svi drugi evropski radnici moraju se ujediniti izvan svih etničkih, vjerskih i nacionalnih granica u zajedničkoj borbi protiv imperijalističkog rata i njegovog temeljnog uzroka, kapitalizma. To zahtijeva izgradnju odjela Međunarodnog odbora Četvrte Internacionale diljem Evrope.

6. Naš cilj je zatvoriti jaz između težine objektivne situacije i svijesti radnika. Sva povijesna iskustva dokazuju da je u revolucionarnoj situaciji odlučujuće pitanje vodstva. Revolucija se razvija kao objektivan proces; posljedica je nespojivosti vitalnih interesa širokih masa s kapitalističkim vlasničkim odnosima i na njima utemeljenim odnosima vladavine. Ali socijalistička svijest ne razvija se spontano. Zahtijeva izgradnju stranke koja se temelji na teoretskim učenjima marksizma i na povijesnom iskustvu više od stoljeća borbe Lijeve opozicije, Četvrte Internacionale i Međunarodnog odbora za perspektivu svjetske socijalističke revolucije.

7. Najvažnije zadaće SGP-a su sustavno širenje i školovanje kadra, intervencija u klasnu borbu s ciljem jačanja političke neovisnosti radničke klase i njezine političke svijesti, te izgradnja International Youth and Students for Social Equality (IYSSE) kao trockističkog pokreta mladih.

8. World Socialist Web Site je u središtu ovog rada. Svakodnevno analizira svjetske događaje s neovisnog stajališta međunarodne radničke klase i osigurava vodstvo u njezinim borbama. Od posebne je važnosti stalna polemika protiv pseudoljevice i razvoj marksističke perspektive na najvišoj razini. To zahtijeva stalnu borbu protiv svih oblika buržoaske ideologije.

Borba protiv rata i povratak njemačkog militarizma

9. Militarizam i rat sve više dominiraju svim područjima ekonomskog i političkog života. Kapitalizam je u slijepoj ulici iz koje vladajuća klasa ne vidi izlaz osim kroz razne oblike društvenog ubojstva. „Nuklearni rat se 'normalizira'; genocid se 'normalizira'; pandemije i namjerno istrebljenje bolesnih i starih ljudi se 'normaliziraju'; 'normalizira' se nezamisliva koncentracija bogatstva i društvene nejednakosti; potiskivanje demokracije i pribjegavanje autoritarizmu i fašizmu se 'normaliziraju'“, navodi Novogodišnja perspektiva WSWS-a.

10. Bankrot kapitalizma nalazi svoj najoštriji izraz u rastućoj prijetnji nuklearnog uništenja planeta. Sjedinjene Američke Države već više od 30 godina brutalnim ratovima pokušavaju zaustaviti svoj ekonomski pad i uspostaviti svoju svjetsku hegemoniju. Debakli doživljeni u Iraku, Afganistanu i Siriji tjeraju Washington na još veću brutalnost. NATO je izazvao rusku invaziju na Ukrajinu i sve više eskalira rat. Čineći to, prihvaća nuklearni sukob i čak razmatra raspoređivanje kopnenih snaga NATO-a i nuklearnog oružja.

11. Rat u Ukrajini dio je globalne borbe imperijalističkih sila za ponovnu podjelu svijeta. Kao svog najvažnijeg protivnika vide Kinu koju žele eliminirati i podjarmiti kao konkurenta. Genocid nad Palestincima u Gazi koji provodi Izrael, a podupiru SAD i Njemačka u pripremama za sveopći rat u cijeloj regiji, posebice protiv Irana, pokazuje s kakvom nemilosrdnošću i brutalnošću postupaju.

12. Ovo nije prolazna epizoda koja je rezultat pogrešne politike ovog ili onog političara. Korijeni razvoja rata leže u dubokoj krizi kapitalističkog sustava. Nakon desetljeća orgija bogaćenja na burzama, osiromašenja širokih slojeva stanovništva i sve većih ekonomskih sukoba, kapitalizam ponovno srlja u barbarstvo.

13. Pod tim uvjetima, njemački militarizam također se ponovno pojavio na svjetskoj sceni sa svom svojom agresivnošću. Kada je Trocki analizirao objektivne pokretačke snage koje su dovele do uspona Hitlera 1932. godine, opisao je Njemačku kao „najnapredniji kapitalistički sustav u uvjetima evropskog ćorsokaka“. „Kako proizvodne snage Njemačke postaju sve više i više usmjerene, što više dinamičke snage prikupljaju,“ napisao je, „to su više zadavljene unutar državnog sustava Evrope – sustava koji je sličan 'sustavu' kaveza unutar siromašnog provincijskog zoološkog vrta.“

14. Hitlerov pokušaj da raznese ovaj sustav kaveza vojnim sredstvima i podčini cijelu Evropu Njemačkoj ostavio je kontinent u ruševinama i, s Holokaustom i ratom istrebljenja protiv Sovjetskog Saveza, doveo do najgorih zločina u ljudskoj povijesti. Međutim, potpuni vojni poraz Njemačke nije riješio nijedan od problema koji su doveli do eksplozije njemačkog militarizma i svjetskog rata.

15. Tijekom Hladnog rata, njemački imperijalizam bio je prisiljen prihvatiti američku hegemoniju. Uzdigla se u najjaču ekonomsku silu u Evropi i usredotočila se na poslovanje diljem svijeta pod utjecajem SAD-a. Ostpolitik Willyja Brandta utrla je put njemačkoj industriji prema istoku i opskrbila je jeftinim sirovinama.

16. Ponovno ujedinjenje Njemačke 1991., kojem su se u početku protivile Britanija i Francuska, uzrokovalo je ponovno rasplamsavanje starih imperijalističkih antagonizama u Evropi i sa SAD-om. To je u početku bilo prikriveno novim mogućnostima ekspanzije koje je ponudila obnova kapitalizma u Istočnoj Evropi, Sovjetskom Savezu i Kini. Njemačka se proširila na istok i razvila svoje ekonomske odnose s Kinom. Zemlje bivšeg istočnog bloka integrirale su se u NATO i EU, čime su osigurale nova tržišta i jeftinu radnu snagu.

17. Međutim, s izborom Georgea W. Busha za predsjednika SAD-a i kasnijim ratovima na Bliskom istoku,ti su antagonizmi ponovno izbili na površinu. Njemačka je u početku nastojala održati svoje bliske poslovne odnose s Rusijom, ali to je Washington sustavno osujećivao. Ovi su odnosi gotovo došli do potpunog zastoja s uništenjem plinovoda Sjeverni tok. Budući da još nije u poziciji da se suprotstavi SAD-u, njemačka vladajuća klasa u potpunosti je podržala rat protiv Rusije koji predvode Sjedinjene Američke Države.

18. Vladajuća klasa reagirala je na slabljenje njemačke ekonomije još agresivnijom borbom za svoje dugoročne strateške ciljeve. Retrospektivno, zaključeno je da je Hitler pogriješio u prosincu 1941. kada je objavio rat Sjedinjenim Američkim Državama, dok je istovremeno vodio rat istrebljenja protiv Sovjetskog Saveza. Ovaj put, smatra da je učinkovitije – barem za sada – djelovati u savezu sa SAD-om protiv Rusije kako bi osigurali dio ogromnih rezervi sirovina.

19. Početkom 2013. vodeći predstavnici države i vlade najavili su „kraj vojne suzdržanosti“. Odlučili su ponovno upotrijebiti vojnu silu kako bi osigurali opskrbu sirovinama i prodajna tržišta za njemačku industriju. Od tada se ova politika agresivno provodi. U veljači 2014. Berlin je odigrao središnju ulogu u prozapadnom državnom udaru u Ukrajini. Naknadni sporazum iz Minska poslužio je za kupnju vremena za naoružavanje ukrajinske vojske i pripremu za rat koji je izazvan u veljači 2022. Njemačka je sada drugi najveći dobavljač oružja za Ukrajinu.

20. Njemačka vladajuća klasa tako neometano nastavlja svoju staru politiku svjetskog rata. Čak i u Prvom svjetskom ratu jedan od ratnih ciljeva bio je stvaranje ukrajinske vazalne države kojom bi dominirao Berlin. Hitler je nastavio ovu politiku u Drugom svjetskom ratu: pokoravanje Ukrajine bila je središnja komponenta rata istrebljenja protiv Sovjetskog Saveza. Danas se njemački tenkovi ponovno kotrljaju prema Rusiji, a Bundeswehr (oružane snage) blisko surađuje s nasljednicima ukrajinskih nacističkih kolaboracionista na provođenju predatorskih interesa njemačkog imperijalizma.

21. Rat u Ukrajini također je bitka za sirovine. Zemlja ima „velika nalazišta željeza, titana i litija, od kojih su neka sada pod kontrolom Rusije“, navodi se u strateškom dokumentu savezne vanjskotrgovinske agencije Germany Trade and Invest (GTAI). Pod krinkom „rekonstrukcije“ njemački veliki kapital nastoji osigurati kontrolu nad Ukrajinom. Isti planovi postoje za Rusiju „nakon Putina“.

22. Ostvarenje ovih suludih imperijalističkih ciljeva zahtijeva stare barbarske metode. U Gazi se njemačka vladajuća klasa otvoreno vraća metodama genocida i rata istrebljenja. Bezrezervno podržava bombardiranje muškaraca, žena i djece i izgladnjivanje cjelokupnog civilnog stanovništva od strane krajnje desnog Netanyahuovog režima. Ovdje se ne radi o „zaštiti židovskih života“, koji bi bili ugroženi sveopćim ratom u regiji, već o imperijalističkim interesima Njemačke. Kako bi osigurala sirovine, tržišta i geostrateške prednosti, vladajuća klasa ponovno je spremna počiniti svaki zločin.

23. To u svoj svojoj oštrini pokazuju rasprave o nuklearnom naoružanju Njemačke i stalna eskalacija rata s nuklearnom silom Rusijom. Dok je njemački imperijalizam prije 80 godina uništio Evropu, njegovi proračuni sada uključuju nuklearno uništenje cijelog planeta.

24. Primarni cilj vladajuće klase je postati „gospodar zadataka“ Evrope i ponovno dominirati kontinentom. Europska unija, koja je oduvijek bila urota najmoćnijih korporacija i banaka protiv radničke klase, služi kao važan instrument u tom nastojanju. Postaje žarište militarizma, povećanja ovlasti države i šovinizma. Ali daleko od toga da može mirnim putem potvrditi njemačku dominaciju, rastući sukobi sa SAD-om također intenziviraju antagonizme u Evropi.

25. Povratak njemačkog militarizma ide ruku pod ruku s klasnim ratom protiv vlastite radničke klase. „Nova era“ kancelara Scholza i plan ministra obrane Pistoriusa da Njemačku ponovo učini „sposobnom za rat“ znači militarizaciju cijelog društva. Uključuje ponovno uvođenje obveznog služenja vojnog roka, lekcije o ratu u školama i na sveučilištima te uvođenje Dana branitelja u spomen na nacističke heroje.

26. Kako bi se financiralo ponovno naoružavanje, realne plaće se desetkuju, a budžeti za zdravstvo, stanovanje i obrazovanje se režu. Samo za ovu godinu planirana su plaćanja za rat u Ukrajini od ukupno 7,4 milijarde eura, dok će ratni proračun porasti na 85,5 milijardi eura. Cilj povećanja ratnih izdataka na četiri posto BDP-a, brojka koju je čak i nacistička Njemačka postigla tek nakon dvije godine teškog ponovnog naoružavanja 1935., odavno je predviđen.

27. Istodobno, orgija bogaćenja vrha društva nesmetano se nastavlja. Davanje milijardi korporacijama i bogatima povećala su ukupno bogatstvo pet najbogatijih Nijemaca za oko tri četvrtine od 2020., s 89 milijardi dolara na 155 milijardi dolara, prilagođeno inflaciji. Istovremeno, više od 14 milijuna ljudi u Njemačkoj živi u siromaštvu, navodi se u izvješću o siromaštvu dobrotvorne organizacije Paritätischer Wohlfahrtsverband.

28. Dok cijene dionica neprestano rastu – njemački DAX indeks vodećih dionica bio je prvi put iznad 18,500 bodova krajem ožujka, pet puta više nego prije 20 godina – događa se masakr radnih mjesta. Stotine tisuća radnih mjesta, od kojih su neka visokokvalificirana, uništavaju se zbog ekonomske krize koju je pogoršala proratna politika. Razaranje je usredotočeno na automobilsku industriju i industriju dobavljača, gdje je u pitanju do 400,000 radnih mjesta. Međutim, kemijska industrija, industrija čelika, građevinarstvo, industrija kućanskih aparata i softvera, maloprodaja, zdravstvo i željeznički teretni sektor također su pogođeni.

29. Evropska središnja banka svojom politikom visokih kamata usred ekonomske stagnacije namjerno povećava nezaposlenost. Vojsku nezaposlenih treba koristiti kao polugu za snižavanje plaća i demontažu preostalih prava radnika. Na taj način, trilijuni fiktivnog kapitala akumuliranog špekulacijama na burzama i tržištima nekretnina treba nadoknaditi od radničke klase.

30. Važno pitanje u ovom ratu protiv radnika je kontrola nad automatizacijom i korištenje modernih tehnologija kao što je AI (umjetna inteligencija). Modernizacija proizvodnje može poslužiti društvenom napretku samo ako radnici otmu kontrolu kapitalističkoj oligarhiji i preuzmu je sami.

31. Pandemija koronavirusa posebno jasno pokazuje nemilosrdnost vladajuće klase prema radničkoj klasi. Kako bi profit nastavio teći, radnici su bili i još uvijek jesu izloženi smrtonosnom virusu koji ubija tisuće i ozbiljno oštećuje milijune u Njemačkoj. Prema službenim podacima, gotovo 200,000 ljudi je do sada postalo žrtvama ove politike u Njemačkoj. Brojka je bila gotovo 20,000 prošle godine, kada je pandemija navodno završila. Pandemija je uzrokovala pad očekivanog životnog vijeka u Njemačkoj prvi put u više od 50 godina. Ovo je posebno teško pogodilo radničku klasu. Dok je očekivani životni vijek među muškarcima u višim dohodovnim razredima dosegao 80 godina u 2019., on je iznosio samo 71 godinu u nižim dohodovnim razredima. Od tada se ovaj trend pogoršao.

32. Klimatske promjene, čije posljedice ugrožavaju velike dijelove zemaljske kugle, egzistencijalna su prijetnja budućnosti čovječanstva. Posljednjih godina i mjeseci bilježe se novi temperaturni rekordi i sve ekstremniji vremenski uvjeti. Studije također pokazuju da destabilizacija ekosustava zbog klimatskih promjena i neplanirane urbanizacije povećava vjerojatnost novih žarišta i budućih pandemija.

33. Politiku rata i socijalnog razaranja provode sve parlamentarne stranke. Kada je Bundestag podržao genocid u Gazi, svi parlamentarni zastupnici bez iznimke glasali su za – od krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) do stranke Ljevice, uključujući i odcjepljenu BSW na čelu sa Sarah Wagenknecht. Sve stranke establišmenta također podređuju zdravstvenu i klimatsku politiku ubojitoj težnji za profitom banaka i velikih korporacija.

34. Ujedinjena fronta svih ovih stranaka pokazuje da se ludilo rata, pad socijalnih provizija i nadolazeće uništenje planeta ne mogu zaustaviti pritiskom na vladu ili nadom da će bilo koja buržoaska stranka promijeniti kurs. Kao i borba protiv rata, borba protiv pandemije i klimatskih promjena zahtijeva izgradnju međunarodnog socijalističkog pokreta radničke klase.

35. Čak ni zamjena američke hegemonije „multipolarnim“ svjetskim poretkom ne može spriječiti svjetski rat. Umjesto toga, nastojanje da se stvori takav multipolarni svjetski poredak jedan je od načina na koji se pojačavaju napetosti između imperijalističkih sila. Borba protiv imperijalističkog rata ne može se dobiti restrukturiranjem sustava nacionalne države, već samo njezinim uništenjem.

36. Borba protiv rata stoga također zahtijeva nepomirljiv otpor reakcionarnoj, nacionalističkoj i kapitalističkoj politici Putinovog režima, koji predstavlja interese ruske oligarhije proizašle iz raspada Sovjetskog Saveza i obnove kapitalizma od strane staljinističke birokracije koji na NATO-ovu eskalirajuću ratnu politiku reagira reakcionarnom mješavinom pokornog ulizivanja i nuklearnih prijetnji.

37. Kao što je Rosa Luxemburg naglasila uoči Prvog svjetskog rata, radnička klasa mora „izvući zaključak da imperijalizam, rat, krađa zemalja, pljačka naroda, kršenje prava i politika nasilja mogu biti poraženi samo borbom protiv kapitalizma i suprotstavljanjem globalnom političkom genocidu kroz socijalnu revoluciju.“

38. Već 2014. Međunarodni odbor je na svom plenumu u lipnju odlučio staviti „borbu protiv rata u središte svog političkog rada“ i učiniti ICFI „međunarodnim središtem revolucionarnog suprotstavljanja ponovnom oživljavanju imperijalističkog nasilja i militarizma.“ Od tada su ratni napori vladajuće klase napredovali sve dalje, a SGP i ICFI su razvili borbu protiv militarizma i rata na političkoj, teorijskoj i praktičnoj razini.

39. Temelj za to čine povijesne perspektive Međunarodnog odbora, koje se temelje na opsežnom iskustvu revolucionarne borbe u imperijalističkoj epohi. „Samo ICFI predstavlja kontinuitet marksizma kakav je branio i razvijao trockistički pokret od svog osnutka 1923. protiv staljinizma, socijaldemokracije, pabloističkog revizionizma, buržoaskog nacionalizma i sitnoburžoaskog radikalizma svih reakcionarnih oblika“, navodi novogodišnja Perspektiva.

40. Ovaj povijesni kontinuitet marksizma čini osnovu za podizanje klasne svijesti radničke klase i omogućuje joj da svoju praksu uskladi s nuždom koja proizlazi iz objektivne krize svjetskog kapitalizma. Revolucionarni razvoj radničke klase nije automatski proces, on zahtijeva izgradnju i obuku kadra i intervenciju partije u borbama radničke klase i omladine.

Skretanje udesno SPD-a, Zelenih, Lijeve stranke i pseudoljevice

41. Revolucija je polemika koja je uzela oružje, objasnio je Trocki. Razvoj marksizma i zaokret prema radničkoj klasi odvija se u stalnoj polemici protiv buržoaske i sitnoburžoaske politike i ideologije – prije svega protiv pozicija nominalno lijevih buržoaskih stranaka i njihovih pseudo-lijevih privjesaka. Iz povijesnih razloga oni sebe mogu nazivati socijaldemokratima, zelenima, ljevičarima ili čak socijalistima, ali u svojoj srži oni su desničarske buržoaske snage koje zastupaju interese države i bogatih slojeva više srednje klase. Oni su na čelu militarističke ofenzive i okretanja vladajuće klase prema fašizmu i diktaturi.

42. Ovo je zaključak duljeg procesa. Globalizacija proizvodnje koja je započela 1980-ih ne samo da je potkopala viziju staljinističke birokracije o „socijalizmu u jednoj zemlji“, što je dovelo do obnove kapitalizma, nego je također dovela u pitanje nacionalne reformističke agende socijaldemokracije i sindikata. Potonji su se iz buržoaskih radničkih organizacija, koje su osiguravale ograničenu društvenu jednakost u okviru kapitalizma, pretvorili u ogorčene protivnike radničke klase.

43. Kao stranka kancelara, Socijaldemokratska stranka (SPD) igra središnju ulogu u provedbi militarističkog i antiradničkog programa koalicijske vlade na čijem je čelu s Liberalnim demokratima (FDP) i Zelenima. Ona više nema ništa zajedničko sa svojim marksističkim porijeklom i više nije buržoaska radnička stranka, već desna državna stranka koja bezrezervno provodi interese njemačkog kapitala, vojske i državnog aparata opresije prema radničkoj klasi. Posljednje dvije godine pod kancelarom Olafom Scholzom bile su obilježene ratnom ofenzivom NATO-a protiv Rusije i s njom povezanim masovnim napadima na socijalna i demokratska prava. Što se tiče politike prema izbjeglicama, SPD i druge vladajuće stranke provode AfD-ov program protiv izbjeglica. Kancelar Scholz zalaže se za deportaciju izbjeglica i imigranata „u velikim razmjerima“.

44. Zeleni, stranka imućne urbane više srednje klase, sada su najagresivniji ratni huškači. To otkriva bankrot pacifizma, koji odvaja borbu protiv rata od borbe za socijalizam i širi iluziju da može postojati miroljubivi kapitalizam. Zeleni su bili pacifisti sve dok je ova politika bila u interesu njemačke ekonomije. S kapitalističkom krizom potpuno su prešli u tabor militarizma. Otkako je tadašnji ministar vanjskih poslova Zelenih Joschka Fischer prije 20 godina organizirao prvu njemačku borbenu misiju nakon Drugog svjetskog rata na Kosovu, oni su s entuzijazmom podržavali svako inozemno raspoređivanje Bundeswehra. Sada su na čelu ratne ofenzive protiv Rusije i zahtijevaju – prema riječima ministra ekonomije Habecka – da se Njemačka mora pripremiti za „kopneni rat“, tj. sveobuhvatni rat protiv nuklearne sile.

45. Stranka Ljevice također u potpunosti stoji iza rata i povezanih napada na socijalna i demokratska prava. Podržava ratnu ofenzivu NATO-a protiv Rusije u Ukrajini, genocid nad Palestincima od strane Izraela i provodi politiku socijalne štednje, povećava ovlasti policijske države i napada na izbjeglice i imigrante gdje god su u vladi. Isto se odnosi i na službenu politiku puštanja virusa da nesmetano hara kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

46. Sa svoje strane, Savez Sahra Wagenknecht (BSW), koji se odvojio od stranke Ljevice, zagovara izrazito nacionalističku i ksenofobičnu politiku. Wagenknecht je izjavila da je spremna formirati vladu s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) i surađivati s AfD-om. Iako BSW kritizira rat protiv Rusije, koji smatra američkim ratom, podržava ponovno naoružavanje Bundeswehra u interesu njemačkog imperijalizma.

47. Antiradnički karakter stranke Ljevice i BSW-a ukorijenjen je u njihovoj društvenoj i političkoj orijentaciji kao i u njihovoj povijesti. Stranka Ljevice uvijek je bila buržoaska sila koja je artikulirala interese kapitalističke države i bogatih dijelova srednje klase koji su o njoj ovisili. Organizacija koja joj je prethodila, SED, nije predstavljala socijalizam u bivšoj Istočnoj Njemačkoj 40 godina, kako je tvrdila, već vladajuću staljinističku birokraciju. Kako bi obranila svoje privilegije, tlačila je istočnonjemačku radničku klasu. SED i njegov neposredni nasljednik PDS igrali su središnju ulogu u demontiranju nacionaliziranih imovinskih odnosa i povezanih društvenih napada u Istočnoj Njemačkoj. Tvrdnja da je staljinizam jednak socijalizmu, središnja laž 20. stoljeća, dezorijentirala je radničku klasu, otuđila je od marksizma i razoružala od napada kapitalista, stvarajući tako uvjete za oživljavanje militarizma i fašizma.

48. Pseudo-lijeve grupe kao što su Marx21 (bivša njemačka sekcija Međunarodne socijalističke tendencije), SAV (bivša njemačka sekcija Komiteta za radničku internacionalu), RIO i njihovi različiti ogranci, koji su aktivni unutar i oko stranke Ljevice, igraju posebno reakcionarnu ulogu. Oni u suštini podupiru politiku svoje matične stranke i čak osiguravaju vodeće osoblje tamo – uključujući supredsjednicu Janine Wissler, dugogodišnju članicu Marx 21. Njihova pseudotrockistička frazeologija prije svega služi za prikrivanje desničarske politike vladajuće klase i za suzbijanje neovisnog socijalističkog pokreta radničke klase protiv kapitalizma, fašizma i rata.

Borba protiv fašizma

49. U svjetlu iskustava svjetskog rata i Holokausta, protivljenje ratu i društvenom razaranju duboko je ukorijenjeno u svijesti njemačkih radnika. Koalicijska vlada je najomraženija u povijesti SR Njemačke. Kancelarova stranka, SPD, u anketama je ispod 15 posto, a FDP se kreće prema tome da padne ispod 5 posto što je potrebno za ulazak u parlamentu.

50. Vladajuća klasa na ovo reagira tako što ne čini ustupke javnom mnijenju, već intenzivira svoju zaglušujuću ratnu propaganda, okrećući se diktatorskim mjerama. Diljem Evrope i svijeta rastu krajnje desne stranke, a vlade pribjegavaju sve brutalnijim metodama političke represije. U tom pogledu krajnje desničarske vlade, poput Melonijeve u Italiji ili Mileijeve u Argentini, ne razlikuju se bitno od „demokratskih“ vlada Joea Bidena ili Olafa Scholza: sve one poduzimaju brutalne akcije protiv izbjeglica, naoružavaju se za velike ratove i guše slobodu izražavanja.

51. Teroriziranje izbjeglica i eskalacija rata izravno su povezani. Što agresivnije vladajuća klasa gura naprijed s ratom i socijalnim rezovima, to se više oslanja na diktaturu i fašizam u suzbijanju rastuće društvene i političke opozicije. Svojom agitacijom protiv imigranata političari establišmenta i mediji pokušavaju ih učiniti žrtvenim jarcem za društvenu krizu i čime se jača ekstremna desnica. Napadi na izbjeglice su udar sveobuhvatnog napada na demokratska prava svih radnika.

52. U Njemačkoj to poprima posebno agresivne oblike. Kao što sve buržoaske stranke podržavaju genocid u Gazi, podržavaju i zabranu demonstracija, uhićenje Židova koji izražavaju kritiku i prijete deportacijom milijuna imigranata. S novim zakonom o državljanstvu, samo oni koji podržavaju državnu progenocidnu politiku imaju pravo na njemačko državljanstvo. Državni aparat je prožet desničarskim ekstremističkim terorističkim mrežama koje se skrivaju i odobravaju na najvišim razinama. Njemačka buržoazija ponovno pribjegava fašizmu i ratu kako bi ispunila svoje imperijalističke ciljeve i suzbila otpor prema njima.

53. Fašistički AfD je namjerno konstruiran upravo za tu svrhu. Nije riječ o stranom tijelu u inače zdravom organizmu, već o najgorem simptomu temeljito bolesnog sustava. Sve ostale kapitalističke stranke su joj se udvarale, provode njen program i već se dugo spremaju primiti je u vladu. U Brandenburgu, Saskoj i Tiringiji čak se predviđa da će AfD pobijediti na jesenskim izborima, što znači da bi jedan od njegovih članova mogao postati državni premijer. Unutar buržoaskih stranaka nema ozbiljne opozicije fašistima jer sve one brane društveni sustav koji se može održati samo fašističkim metodama.

54. Ovo je jedna od središnjih lekcija 1933. godine, kada je zavjera predstavnika vojske, krupnog kapitala i medija učinila Hitlera kancelarom Reicha unatoč izbornom porazu u studenom 1932. Dva mjeseca kasnije, sve buržoaske stranke dale su mu diktatorske ovlasti. Elite su bile uvjerene da samo Hitler može suzbiti otpor rastućoj nejednakosti i pripremama za rat. Uništenje SPD-a, KPD-a (Komunističke partije) i sindikata smatrali su osnovnim preduvjetom za vraćanje radnika na front nakon užasa Prvog svjetskog rata. Mogli su uspjeti samo zbog izdaje vodstva SPD-a i KPD-a, koji su sabotirali borbu protiv Hitlera.

55. Danas nema masovnih radničkih partija, niti fašisti imaju masovni pokret veterana Drugog svjetskog rata i lumpen sitne buržoazije. Činjenica da krajnje desničarske stranke poput AfD-a, Trumpovih republikanaca ili Le Penove Rassemblement National mogu osvojiti velike udjele glasova i predstavljati se kao antiestablišmentske snage prije svega je rezultat potpunog bankrota navodne „ljevice“. Od Syrize u Grčkoj do Bernieja Sandersa u SAD-u i stranke Ljevice u Njemačkoj, pseudoljevičarske stranke pokazale su se desničarskim organizacijama koje otvoreno podupiru društvenu devastaciju i proratnu politiku te blokiraju i potiskuju svaku ljevičarsku opoziciju u radničkoj klasi.

56. Borba protiv fašizma i stalan desni razvoj u službenoj politici, koji je poput raka zahvatio sve kapitalističke stranke, stoga je izravno povezan s izgradnjom neovisne socijalističke alternative – tj. SGP-a i ICFI-a. Samostalni pokret radničke klase sa svjesnim socijalističkim vodstvom jedini je način da se zaustavi fašistička opasnost i skretanje cijele vladajuće klase prema autoritarizmu i diktaturi. Za to postoji jaka objektivna osnova – ali kao i borba protiv rata, borba protiv fašizma zahtijeva aktivnu intervenciju naše partije.

57. Radnička klasa se kreće u lijevo. To se odražava u sve većem broju štrajkova, masovnim prosvjedima protiv genocida u Gazi, kao i u velikim demonstracijama protiv AfD-a koje se tjednima održavaju diljem zemlje. Prosvjedi su dio međunarodne mobilizacije protiv rata i socijalne devastacije i stoga su u suprotnosti s desničarskom politikom vlade i svih stranaka u Bundestagu.

58. U isto vrijeme, organizatori, koji su usko povezani s vladom, čine sve što mogu kako bi suzbili ova stajališta i okupili demonstracije iza vlade pod borbenim pokličom „Jedinstvo svih demokrata.“ Kako se opozicija intenzivirala, otkazali su daljnje prosvjede i od tada pokušavaju demobilizirati pokret.

59. SGP intervenira u ovaj pokret i bori se da ga razvije u svjesni pokret radničke klase protiv vlade i kapitalizma, jer borba protiv fašizma i diktature može biti uspješna samo ako je utemeljena na radničkoj klasi i usmjerena protiv kapitalističkog sustava i njegovoh stranaka. Novogodišnja Perspektiva kaže: „Tvrditi da se demokratski oblici vladavine mogu braniti bez frontalnog napada na bogatstvo vladajuće elite i njezinu dominaciju nad ekonomijom je vrhunac političkog i intelektualnog šarlatanstva.“

60. Vrhunac je cinizma kada vladajuća klasa u Njemačkoj svoj povratak fašizmu i ratu opravdava pozivanjem na odgovornost za Holokaust. U orvelovskom novogovoru, sve one koji govore protiv njemačkog militarizma i genocida u Gazi žigoše kao „antisemiti“, dok ona sama radi s antisemitima i fašistima u Ukrajini na ponovnom ratu protiv Rusije koja je bila meta nacista u ratu istrebljenja prije 80 godina.

61. Izjednačavanje kritike cionizma s antisemitizmom temelji se na rasizmu i mitologiji. Ne služi „zaštiti Židova“, već samo interesima radikalno desničarskog Netanyahuovog režima i imperijalističkih sila. Međutim, cilj ove kampanje nije samo diskreditirati protivnike njemačkog militarizma; već i boriti se protiv pokušaja prekrajanja povijesti i odriješavanja njemačkog imperijalizma od njegovih povijesnih zločina.

62. SGP se protivi ovoj lažljivoj kampanji, kao i prethodnim pokušajima falsificiranja povijesti u interesu njemačkog imperijalizma. Proširujemo rad IYSSE-a na mnoga sveučilišta i suprotstavljamo se ideološkom ratu i desničarskoj ideologiji na svim razinama. IYSSE vodi intenzivnu borbu protiv iracionalizma, identitetske politike i drugih oblika buržoaske ideologije te studente usmjerava prema radničkoj klasi kao jedinoj revolucionarnoj snazi u društvu. Intenzivira svoj rad među svim slojevima radničke mladeži koja se radikalizira, ali treba jasnu perspektivu i vodstvo. Dok IYSSE poduzima vlastite inicijative u tom smislu, on djeluje kao trockistički pokret mladih Četvrte Internacionale pod političkim vodstvom stranačkog vodstva.

63. Tužba SGP-a protiv Ureda za zaštitu ustava (kako se zove njemačka domaća tajna služba) sada također dobiva veliko značenje. Tužbom smo objavili rat desničarskoj uroti u vlasti i državi. Kažemo da je akcija države protiv SGP-a namijenjena „ušutkavanju svakoga tko govori protiv ove agresivne klasne politike ili je čak samo nazove pravim imenom“. To je sada i više nego potvrđeno zabranom antiratnih demonstracija, pritvaranjem protivnika rata i širenjem policijske države. Vrhovni sud već dvije godine odugovlači s donošenjem odluke u našem slučaju,ali mi odbijamo svoju kampanju za obranu SGP-a i demokratskih prava vezati za sudske odluke. Umjesto toga, mobiliziramo radničku klasu protiv fašizma i rata.

Važnost međunarodnog radničkog saveza IWA-RFC

64. Fašizam i rat mogu se zaustaviti samo nezavisnom mobilizacijom radničke klase protiv kapitalizma i za socijalističku transformaciju društva. Takav pokret nije lijep san, već ima svoju objektivnu osnovu u enormnom intenziviranju klasne borbe diljem svijeta.

65. Novogodišnja Perspektiva bilježi kvantitativni i kvalitativni razvoj klasne borbe.

Kvantitativno je nedvojbeno povećanje samog broja radnika koji su se uključili u štrajkove i srodne oblike protesta protiv izrabljivanja, pada životnog standarda, napada na demokratska prava i militarizma. Kvalitativni razvoj je globalni razmjer klasne borbe, tendencija pokreta radničke klase da pređe nacionalne granice i dobije međunarodni karakter.

66. Ovo u Evropi dolazi do vrhunca. Kada su u siječnju i veljači prošle godine izbili masovni štrajkovi u Njemačkoj, Britaniji i posebno Francuskoj, evropske sekcije ICFI-ja izjavile su da to „nije niz nacionalnih sindikalnih borbi koje se mogu riješiti izoliranim pregovorima s ovom ili onom kapitalističkom vladom. Umjesto toga, to je međunarodna politička borba, budući da radnici podižu slične zahtjeve u svakoj zemlji i susreću se s policijskim napadima i pravnim prijetnjama vlada koje su diskreditirane i naširoko prezrene.“

67. Od tada se razvio snažan štrajkaški pokret, posebno u Njemačkoj. Poštanski radnici, željeznički radnici, javni službenici na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini, stjuardese, osoblje Lufthanse i strojovođe stupili su u štrajk. U svakom od ovih štrajkova spremnost radnika na borbu bila je ogromna. Mnogi su radnici svoju borbu protiv smanjenja realnih plaća povezivali s pitanjem rata. Tome su pridodani međunarodni masovni prosvjedi protiv genocida u Gazi koji su također izveli desetke tisuća na ulice u Njemačkoj unatoč represiji i propagandi. Masovne demonstracije protiv AfD-a također su dio rastućeg oporbenog pokreta.

68. Ali „ostaje golemi jaz između napredne razine objektivne krize i subjektivnog shvaćanja te krize i njezinih političkih implikacija u svijesti radničke klase“, kako primjećuje Novogodišnja Perspektiva. „Taj jaz dolazi do izražaja, prije svega, u stalnoj dominaciji radničkih borbi od strane reakcionarne proimperijalističke sindikalne birokracije i njihovih saveznika u socijaldemokratskim, bivšim staljinističkim i raznim oblicima sitnoburžoaskih pseudolijevih organizacija.“

69. Sindikati čine sve što mogu kako bi izolirali i skratili štrajkove, sve otvorenije pribjegavajući prievarama i represiji. Iznad svega, suzbijaju svaku ozbiljniju opoziciju vlasti i njezinoj proratnoj politici. Pred kapitalističkom krizom i globalizacijom proizvodnje, sindikati su degenerirali u sumenadžere i djeluju kao korporativna policija. I igraju središnju ulogu u militarizaciji društva i razvoju ratne ekonomije. Ovo je međunarodni fenomen, ali malo je zemalja u kojima je korporativizam tako sofisticiran i zakonski utemeljen kao u Njemačkoj.

70. Društvene posljedice su razorne. Prosječne realne plaće i nadnice nisu rasle od njemačkog ujedinjenja prije 35 godina. Razvijen je ogroman sektor s niskim plaćama. Prema posljednjim brojkama iz Izvješća o siromaštvu koje je izradila federacija dobrotvornih organizacija Paritätischer Gesamtverband, 16,8 posto stanovništva i 21,8 posto sve djece živi u siromaštvu u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta. Dvije trećine odraslih siromašnih ili rade ili su u mirovini.

71. „Zakoni povijesti jači su od birokratskog aparata“, stoji u programu osnivanja Četvrte Internacionale. To vrijedi i danas. Sindikati ubrzano gube članove. S nešto manje od 12 milijuna nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, članstvo sindikata u DGB-u (Savez njemačkog sindikata) u cjelini je pao na 5,7 milijuna, manje nego samoj Zapadnoj Njemačkoj 1951. Stupanj sindikalne organiziranosti je 17 posto, samo upola manje visok kao 1980. godine. Jedino je u čeličanama i automobilskim tvrtkama, gdje je nemoguće dobiti posao bez sindikalnog blagoslova, stupanj organiziranosti još uvijek iznad 90 posto. Ali ovdje IG Metall, sa svojom armijom od 10,000 predstavnika radničkog vijeća i upravitelja trgovina, djeluje kao policija tvrtke.

72. Pod ovim uvjetima, Međunarodno udruženje radničkih odbora (IWA-RFC) od ključne je važnosti. Omogućuje radnicima da probiju sindikalne luđačke košulje, međunarodno se ujedine i započnu ozbiljnu borbu. Ovo nije spontani proces. Zahtijeva svjesnu intervenciju SGP-a. ICFI je 1. svibnja 2021. pokrenuo IWA-RFC kako bi pomogao radnicima da poduzmu ovaj korak. U njezinoj deklaraciji o osnivanju stoji: „Da bi radnička klasa uzvratila, mora se stvoriti put za koordinaciju njezinih borbi u različitim tvornicama, industrijama i zemljama u suprotnosti s vladajućom klasom i korporatističkim sindikatima.“

73. Od tada, ICFI je uspješno uspostavio odbore za članove u nekoliko zemalja. U Njemačkoj smo napravili važne pomake među poštanskim i željezničkim radnicima i također smo uspostavili prve redovne odbore za rad među automobilskim i transportnim radnicima. Ovaj rad se mora nastaviti i ojačati. Akcijski odbori moraju stvoriti uvjete za istinsku radničku demokraciju, omogućiti slobodnu raspravu među radnicima, koordinirati razmjenu informacija i organizirati zajedničke akcije širokih slojeva radničke klase. Moraju poći od načela da su potrebe radničke klase važnije od profitnih interesa korporacija.

74. IWA-RFC nije zamjena za revolucionarnu stranku, već je više od samog instrumenta u borbi protiv sindikata. Trebao bi pridonijeti razvoju pokreta koji prekida stegu sindikata i oslobađa ogromnu moć radničke klase. Osigurava nužan oblik organizacije za promicanje takvog pokreta. Izgradnja akcijskih odbora ne znači da SGP ne intervenira u sindikatima kada može doprijeti do tamošnjih radnika. Ali to ne čini s perspektivom reformiranja sindikata – što je nemoguće – ili smještanja u njihov aparat, već s ciljem pokretanja pobune protiv njih.

75. Akcijski odbori pozdravljaju radnike s različitim političkim stavovima koji su spremni boriti se zajedno i unaprijediti klasnu borbu. Ali akcijski odbori nisu apolitični ili politički neutralni. Pobuna protiv sindikalne birokracije neizbježno otvara politička i povijesna pitanja koja treba raspraviti i razjasniti. SGP se također zalaže za podizanje političke i kulturne razine cjelokupne klase i razvijanje socijalističke svijesti u akcijskim odborima.

76. Kandidatura Willa Lehmana za predsjednika Ujedinjenog sindikata automobilskih radnika u SAD-u bila je uzorna u tom pogledu. Lehman se kandidirao pod sloganom „Sva vlast odborima“ i pozivao na ukidanje birokracije i uspostavu rank-and-file odbora. Pritom je otvoreno agitirao kao socijalist i protivnik kapitalističkog sustava te pozivao na ukidanje privatnog vlasništva u automobilskoj industriji. Unatoč pokušajima birokracije UAW-a da suzbije izbore, dobio je potporu 5000 automobilskih radnika.

77. Njegova je kampanja razjasnila dvije stvari: ICFI je vodio opoziciju unutar radničke klase odlučne u borbi; a International Workers Alliance of Rank-and-File Committees razvija se pod ovim vodstvom u pravi pokret radnika u borbi u tvornicama i na radnim mjestima.

Uspostavljanje SGP-a kao novog političkog vodstva u radničkoj klasi

78. Izgradnja IWA-RFC-a neraskidivo je povezana s borbom za internacionalističku perspektivu i usidrenjem naše stranke u radničkoj klasi. SGP mora intervenirati u svim dijelovima radničke klase i izgraditi bliske kontakte i političke odnose s radnicima, obrazovati najnaprednije i najozbiljnije radnike kao socijaliste i pridobiti ih za stranku.

79. Za to je potreban sustavan razvoj kadrova. „Rast masovnog pokreta radničke klase nameće sve veće zahtjeve članovima stranke“, objasnio je David North u svom uvodu u ljetnu školu SEP-a 2023. „Suočavanje s ovim izazovima zahtijeva veću pozornost edukaciji stranačkog članstva. Najvažniji element ovog obrazovanja je podizanje znanja i razumijevanja kadrova o povijesti trockističkog pokreta.“

80. Ovo uključuje središnje povijesne događaje i strateška iskustva i postignuća svih faza trockističkog pokreta. Prva faza obuhvaćala je razdoblje od 15 godina, od osnutka Lijeve opozicije u listopadu 1923. do osnivačkog kongresa Četvrte Internacionale u Parizu u rujnu 1938. U borbi protiv staljinističke birokracije i njezine nacionalističke perspektive socijalizma u jednoj zemlji , Trocki je postavio teorijske i političke temelje za novu Internacionalu, čije je osnivanje postalo nužno nakon njemačke katastrofe.

81. Druga faza pokriva daljnje razdoblje od 15 godina, od osnutka Četvrte Internacionale do razlaza s pabloističkim vodstvom Međunarodnog tajništva i osnivanja Međunarodnog odbora u studenom 1953. U ovoj fazi, ortodoksni trockisti branili su marksističke principe protiv niza sitnoburžoaskih tendencija koje su raskinule s trockizmom i brzo skrenule u desno. To je uključivalo tendenciju Burnham-Shachtman, „Grupu tri teze“ i također pabloiste – koji su u konačnici izrazili pesimizam demoraliziranih slojeva sitne buržoazije i okrenuli se od radničke klase i perspektive socijalističke revolucije.

82. Treća faza uključivala je 33-godišnju borbu unutar Međunarodnog odbora, koja je započela objavljivanjem Otvorenog pisma Jamesa P. Cannona Svjetskom trockističkom pokretu. Završilo je suspenzijom Radničke revolucionarne stranke u prosincu 1985. i konačnim raskidom s nacional-oportunističkim otpadnicima u veljači 1986. Bilo je to razdoblje koje smo opisali kao dugotrajni građanski rat unutar Međunarodnog odbora, obilježen nizom intenzivnih političkih sukoba s pabloističkim tendencijama izvan i unutar ICFI-ja.

83. Četvrta faza ICFI-ja, od razlaza s WRP-om do 2019., jedno je od najvažnijih razdoblja cjelokupnog marksističkog pokreta, što postaje sve jasnije u retrospektivi. Međunarodni odbor izašao je iz raskola silno ojačan. Odlučujuća pobjeda nad pabloističkim oportunizmom stvorila je osnovu za ogroman teorijski, politički i organizacijski napredak ICFI-ja. S pravom smo opisali teorijsko i političko razjašnjavanje i razvoj nakon protjerivanja oportunista kao „renesansu trockizma“.

84. Najvažnija postignuća četvrte faze sažeo je David North u svom izvješću za Ljetnu školu SEP-a 2019., u kojem je naveo:

Kritični pripremni rad uklanjanja pabloista, ponovne izgradnje svjetske stranke na internacionalističkim temeljima, razrade međunarodne strategije ICFI-ja, obrane povijesnog naslijeđa Četvrte Internacionale, pretvaranja liga Međunarodnog odbora u stranke i uspostavljanja World Socialist Web Site su bila glavna postignuća četvrte faze.

85. Na temelju toga, ICFI je uspio znatno proširiti politički utjecaj Međunarodnog odbora i ući u petu fazu. David North je to okarakterizirao na sljedeći način:

Ovo je pozornica koja će svjedočiti velikom rastu ICFI-a kao Svjetske stranke socijalističke revolucije. Objektivni procesi ekonomske globalizacije, koje je Međunarodni odbor identificirao prije više od 30 godina, prošli su daljnji kolosalan razvoj. U kombinaciji s pojavom novih tehnologija koje su revolucionirale komunikacije, ti su procesi internacionalizirali klasnu borbu do stupnja koji bi bilo teško zamisliti čak i prije 25 godina. Revolucionarna borba radničke klase razvit će se kao međusobno povezan i jedinstven svjetski pokret. Međunarodni odbor Četvrte Internacionale biti će izgrađen kao svjesno političko vodstvo ovog objektivnog socioekonomskog procesa. Ono će kapitalističkoj politici imperijalističkog rata suprotstaviti klasno utemeljenu strategiju svjetske socijalističke revolucije. To je bitna povijesna zadaća nove etape u povijesti Četvrte Internacionale.

86. Za ispunjenje ove povijesne zadaće potrebno je nastaviti i intenzivirati odgojno-obrazovni rad i na toj osnovi uključiti cijelu partiju u politički rad i stalno razvijati političku liniju i političke inicijative. „Za marksistički pokret povijesno je znanje uvijek bilo temelj revolucionarne prakse. Asimilacija povijesnog iskustva temelj je teoretski vođene prakse“, izjavio je North.

87. Ovo je osobito istinito u ovom novom razdoblju rata i revolucije koje sada brzo dolazi do vrhunca. Sve dublja kriza svjetskog kapitalizma i klasna borba stvaraju objektivne uvjete za socijalističku revoluciju. „Ali,“ da parafraziramo Trockog, „veliki povijesni zadatak neće biti riješen sve dok SGP i ICFI ne budu na čelu proletarijata.“

Loading